Κέντρο Δίαυλος / Δράσεις Ιουνίου 2022

Όλα όσα έγιναν τον προηγούμενο μήνα

Βραχεία ψυχοεκπαίδευση νηπίων με θέμα τη συνεργασία και τη φιλία στο Νηπιαγωγείο Ελαφονήσου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» βρέθηκε στο πλευρό της σχολικής κοινότητας της Ελαφονήσου, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις στους μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Η παρέμβαση στους μαθητές του Νηπιαγωγείου είχε θέμα τη φιλία και τη συνεργασία.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να συνεργάζονται στα πλαίσια της ομάδας. Η φιλία, η συνεργασία, η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι αξίες που καλλιεργούνται συστηματικά στο Νηπιαγωγείο, προετοιμάζοντας τα παιδιά για την ομαλή προσαρμογή τους στο σχολείο. Την παρέμβαση στα νήπια πραγματοποίησε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

   

Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας» στην Ελαφόνησο.

Σχολείο και οικογένεια αποτελούν δύο διαφορετικά συστήματα, τα οποία συναντιούνται έχοντας ως κοινό σημείο το παιδί και ως στόχο τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίησή του. Ο ρόλος τους μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά εξίσου σημαντικός. Έτσι, με έναν τρόπο τα συστήματα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά και εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ τους αποτελεί μια αναγκαιότητα και έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τους ίδιους τους μαθητές όσο και για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Προσπαθώντας να αναδείξει την σημασία της καλής συνεργασίας και αποτελεσματικής επικοινωνίας του Σχολείου με την Οικογένεια, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ελαφονήσου Ομιλία στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με θέμα «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας». Η Ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου Ελαφονήσου την Τετάρτη, 1/06/2022, και ώρα 17:30 με εισηγήτρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

 

Παρέμβαση στους μαθητές του Δημοτικού Ελαφονήσου με θέμα την Αποδοχή της Διαφορετικότητας

Το σχολείο, ως κύριος φορέας διαπαιδαγώγησης του ατόμου, οφείλει, μέσα από τη συλλογικότητα και την αποδοχή, να διδάξει στα παιδιά τη διαφορετικότητα σε ένα ευρύ φάσμα και να τα αποτρέψει από την υιοθέτηση συμπεριφορών διακρίσεων, εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού. Πέραν από την ακαδημαϊκή γνώση είναι εξίσου σημαντική η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα διαφορετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ελαφονήσου, πραγματοποίησε μία βραχεία παρέμβαση στα παιδιά της Α΄και Β΄ Δημοτικού με θέμα την Αποδοχή της Διαφορετικότητας. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Ιουνίου με συντονίστρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».