Καυστική απάντηση Πατσαρινού σε Νίκα

Ο κ. Νίκας του παρελθόντος

Δυσκολεύτηκα πολύ να αποφασίσω εάν έπρεπε να απαντήσω στο Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παν. Νίκα με αφορμή την τελευταία του τοποθέτηση για την αυθαίρετη καθαίρεσή μου από τμηματάρχη, σκεπτόμενος και σεβόμενος τις τραγικές στιγμές που ζει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες λόγω των πυρκαγιών και τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες.
Αποφάσισα να καταθέσω τη γνώμη μου επειδή διαστρεβλώνει γεγονότα και θίγει ζητήματα ηθικής και ευαισθησίας σχετικά με την 35ετή εργασία μου στο Δήμο.
Ο κ. Νίκας βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό την τελευταία περίοδο, γι’ αυτό και σοβαρά ζητήματα τα αντιμετωπίζει μόνο επικοινωνιακά και λαϊκίζοντας. Είναι της άποψης πως όταν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις δημοκρατικά και με κοινωνική ευαισθησία υπαρκτά προβλήματα, καλύτερα να «το γυρίζεις» εύκολα στο «όλοι ίδιοι είσαστε» και «φταίνε οι άλλοι». Είναι ίδιον όλων των κακομαθημένων του παλαιού συστήματος, που θεωρούν την Αυτοδιοίκηση «μαγαζί» τους.
Σχετικά με τη νομιμότητα του θέματος:
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην οποία προσέφυγα) σε αυτό το θέμα με δικαιώνει και είναι σαφέστατη, καθότι ο κ. Νίκας δεν μπόρεσε να καταθέσει ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα. Αντιφάσκει αφού έφτασε στο σημείο να αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι παρεκτρέπεται θεσμικά, αλλά συγχρόνως τολμά να επικαλείται ότι «θα αξιοποιήσω όλα τα όπλα που μου δίνει ο νόμος»! Με την αλαζονεία του αγνόησε όλους τους φορείς που του δήλωσαν ότι έκανε λάθος, ενώ δεν σκέφτηκε ποτέ ότι υπήρχε και υπάρχει θεσμικός τρόπος, τον οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει και να αμφισβητήσει τη δυνατότητά μου να προΐσταμαι τμήματος στην εργασία μου. Προτίμησε όμως να εξευτελίσει τους θεσμούς εκθέτοντας για άλλη μια φορά τους δύο διευθυντές του. Οι διευθυντές που είναι αρμόδιοι για την υπηρεσιακή λειτουργία των υφιστάμενών τους υπαλλήλων, «ευαισθητοποιήθηκαν» για τη «λειψή» παρουσία μου στη δουλειά μετά τη δική του απόφαση (!) να με καθαιρέσει και αφού ξέχασαν τη στάση τους υπηρεσιακά απέναντί μου και στα όργανα που συμμετέχουν.
Σχετικά με την ουσία του θέματος:
Ένα μη σύνηθες πανελλαδικά γεγονός που με αφορά (το ότι τυγχάνει να συμμετέχω σε αρκετά αυτοδιοικητικά όργανα) το ανάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα της δημόσιας διοίκησης, για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη στάση του. Θα μπορούσε κατ’ αρχάς να με ενημερώσει για τις προθέσεις του και να μην εκθέτει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου α) δεν θα με τοποθετούσε (παρά τις αντιρρήσεις μου), όπως έχει κάνει και με άλλους αξιόλογους συναδέλφους, στα ΚΕΠ και τη Δημοτική Αστυνομία, υπηρεσίες που δεν συνάδουν με την επιστημονική μου κατάρτιση ως πολιτικού μηχανικού (!) β) δεν θα ανεχόταν, στο Δήμο, αλλού να φαίνεται ότι προΐστανται οι τμηματάρχες και αλλού να εργάζονται γ) θα έπρεπε ο ίδιος να δικαιολογήσει την παλαιότερη στάση του, καθώς όταν, ως αιρετοί, συμμετείχαμε στα όργανα της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, από μόνος του δήλωνε ότι «όταν γίνω δήμαρχος θα σε κάνω γενικό διευθυντή».
Επειδή αυτά δεν δικαιολογούνται, σκόπιμα αφήνει να εννοηθεί ότι λείπω παντελώς από την υπηρεσία μου αξιοποιώντας όλες τις άδειες που δικαιούμαι, όταν γνωρίζει, όπως του έχει καταθέσει η ίδια η Υπηρεσία, ότι για το 2017 πήρα το 60% αυτών που δικαιούμαι. Κάνουμε χρήση του ίδιου Νόμου, με τον οποίο δικαιούμαστε συγκεκριμένες άδειες, με τη διαφορά ότι όταν αυτός ήταν καθηγητής σε δημόσιο σχολείο απουσίαζε παντελώς από την Υπηρεσία του, επειδή ασκούσε διοίκηση ως αιρετός. Τέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορούσα να διεκδικήσω θέση διευθυντή στο Δήμο, πράγμα που δεν έκανα λαμβάνοντας υπόψη τις αυτοδιοικητικές μου υποχρεώσεις.
Συμπερασματικά, «βγάζοντας» την εμπάθεια και την αυταρχικότητά του, έφτασε στο σημείο να συγχέει το ρόλο μου ως αιρετού στην Αυτοδιοίκηση (όπου δικαιούμαι από τον νόμο κάποιες άδειες) με τα κομματικά στελέχη και τους κομματικούς κομισάριους! Να επικαλείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα δικαιωθώ επειδή είμαι φιλοκυβερνητικός και όχι, όπως παραδέχεται εμμέσως, επειδή αυτός παρανόμησε.
Ο κ. Νίκας δεν αντέχει την άλλη άποψη, «ρίχνει δίχτυα» σε συντηρητικά επικίνδυνες απόψεις του στυλ «εγώ θα βάλω τάξη» χωρίς να τολμά να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο πρόβλημα που τώρα, καθυστερημένα και λίγο πριν τις εκλογές, θυμήθηκε ότι υπάρχει στους αιρετούς, οι οποίοι ανταποκρίνονται φιλότιμα στις υποχρεώσεις τους και καλούνται να ασκήσουν συγχρόνως και σαν στελέχη τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση πάνω σε αυτό αρκεί να αποδεχτούμε: α) ότι αποτελεί προσόν και όχι τιμωρία για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης όταν τυγχάνει να είναι και αιρετοί και β) ότι αιρετός με δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν είναι μόνο αυτός που ασκεί διοίκηση αλλά και αυτός που αγωνίζεται από τη θέση της αντιπολίτευσης. Όπως και να ‘χει δεν πρέπει με τη στάση μας να στέλνουμε αρνητικό μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Ας αντιληφθούν όλοι οι αιρετοί ότι είμαστε «περαστικοί» από τις θέσεις μας και ότι δεν ξεχωρίζουμε μεταξύ των «κοινών θνητών».
Με βάση όλα αυτά, πιστεύω ότι η καθαίρεσή μου δεν έχει να κάνει με τίποτε άλλο παρά με πολιτική δίωξη και οφείλω να καταθέσω ότι σεβόμενος πλήρως την εργασία μου θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις αρχές και τις αξίες μου απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, λανθασμένες πολιτικές και αυταρχικές στρατηγικές.
Καλαμάτα 7/8/2018
Νίκος Πατσαρίνος