Κατενάτσιο του εμπορίου μέχρι την τελευταία στιγμή στο αρνί

Να ανακόψουν την έστω και συγκρατηµένη ανοδική πορεία, στις τιµές των αµνοεριφίων, που φάνηκε να γενικεύεται στις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας κατάφεραν για ακόµα µια χρονιά µε τις καθιερωµένες πασχαλινές «µειοδοσίες» τους τα σουπερ µάρκετ.

Αν και φέτος καθυστέρησαν λίγο τις προσφορές, δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει χρόνος να «αναπνεύσει» η αγορά, µε την τιµή παραγωγού στα αρνιά να πιάνει τα 4,80 ευρώ το κιλό (και στο κατσίκι να τα ξεπερνάει), τελικά Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη η γενική εικόνα άλλαξε.

Ωστόσο, οι τιµές για τα α’ ποιότητας αρνιά (8-12 κιλών) που «κόβονται» έως και σήµερα Μεγάλη Πέµπτη προσεγγίζουν τα 5 ευρώ (5,30 ευρώ το κιλό στο κατσίκι). Μια τιµή όµως που σίγουρα δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισµού ούτε κέρδους στους παραγωγούς, δεδοµένης της αύξησης του κόστους εκτροφής. Επιπλέον, οι ο αριθµός των ζώων που πιάνουν έστω και το… πεντάρι είναι πολύ µικρότερος σε σχέση µε αυτόν που πουλήθηκε από τους προκαταψύκτες.

«Τα ποιοτικά αµνοερίφια πωλούνται σε σχετικά ικανοποιητικές για τον παραγωγό τιµές. Παρόλα αυτά, τα δεύτερης κατηγορίας δέχθηκαν πλήγµα αφού από τις αρχές της µεγαλοβδοµάδας συγκεκριµένη αλυσίδα ξεκίνησε να πουλάει στα 5,20 – 5,50 ευρώ, ενώ υπήρξε και µάρκετ που πούλησε 3,99 ευρώ.

Την ίδια στιγµή για παράδειγµα εγώ που είµαι ιδιοκτήτης κρεοπωλείου αγόρασα το αρνί στα 5,80 χονδρική (τα ζώα 6 – 10 κιλά) και το κατσίκι 6,80 ευρώ. Με αυτά τα δύο δεδοµένα αντιλαµβάνεται κανείς µε πιο τρόπο λειτουργεί η αγορά», µας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Καταστηµαταρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σταύρος Πέρρος. Στο ίδιο µήκος κύµατος, σχετικά µε τον ρόλο των σούπερ µάρκετ, ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκου Παλάσκα ο οποίος σηµείωσε επιπλέον ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ελληνικά τα κρέατα που πωλούνται σε αυτές τις τιµές.

«Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ξεκίνησαν να φορτώνουν αρνιά µε 4,60 ευρώ το κιλό ενώ το κατσίκι παραµένει στα 5 ευρώ το κιλό», κάνει γνωστό στην Agrenda ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του δήµου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης. Και καταλήγει: «Τη Μεγάλη Πέµπτη θα πραγµατοποιηθεί και το δεύτερο καθιερωµένο παζάρι της ∆ράµας όπου περιµένουµε να δούµε ποια θα είναι η κατάληξη αφού υπάρχουν κάποιοι κτηνοτρόφοι που δεν πούλησαν και θα επιχειρήσουν να το κάνουν εκεί. Ήδη πάντως τα σούπερ µάρκετ έχουν κάνει και φέτος την ζηµιά τους µε τις χαµηλές τιµές που έδωσαν».

Διαμαντόπουλος Χρήστος