Κατάκολο Ηλείας | Χάος στο λιμάνι

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η απόφαση που υπεγράφη την Κυριακή και αναρτήθηκε στη Διαύγεια χθες, από το Λιμενάρχη Κατακόλου κ. Παπαηλίου για τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στη χερσαία ζώνη του λιμένα. δεν στάθηκε ικανή να ματαιώσει τη διαμαρτυρία που είχαν αποφασίσει και πραγματοποίησαν από κοινού οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ του Πύργου και οι επαγγελματίες του χωριού, ως αντίδραση στο χάος που επικρατεί στο λιμάνι για την διαχείριση της κρουαζιέρας. Από τα βέλη των διαδηλωτών δεν ξέφυγε ούτε η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, ούτε του Δήμου Πύργου
Περισσότεροι από 75 ιδιοκτήτες ταξί του Πύργου, παράταξαν τα οχήματά τους στην οδό Κατακόλου στην Συκιά στις 10.30 το πρωί και κατέβηκαν στο λιμάνι για να ενωθούν με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που έκλεισαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους (πλην πολύ ελαχίστων περιπτώσεων) τα καταστήματα στην αγορά του χωριού. Η συνάντηση με τον Λιμενάρχη στην είσοδο του λιμανιού για να τους ανακοινώσει την απόφαση δεν ματαίωσε τη διαμαρτυρία, που συνεχίστηκε και μάλιστα με εντάσεις μόλις κατέβηκαν οι πρώτοι τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο MSC Poesia που κατέπλευσε εκείνη την ώρα. Μάλιστα το πλήθος των διαμαρτυρόμενων κινήθηκε απειλητικά προς τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων που περίμεναν – πέραν των προγραμματισμένων της κρουαζιέρας και εκείνων που στοχοποιούνται για άγρα τουριστών από τους ιδιοκτήτες ταξί και τους επαγγελματίες του χωριού. Σε μία περίπτωση υπήρξε προπηλακισμός μέλους της εταιρίας Pyrgos Travel η οποία όμως δραστηριοποιείται στο χώρο της χερσαίας ζώνης λιμένα νόμιμα και με λίστα επιβαινόντων που έχει παραδοθεί από την προηγούμενη ημέρα στο Λιμεναρχείο. Η νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά όταν δέχθηκε επίθεση από επαγγελματία του Κατακόλου, στον οποίο στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση.

Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν πορεία – ουσιαστικά κλείνοντας το δρόμο στα λεωφορεία περίπου από τις έντεκα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι, όπου και ολοκληρώθηκε η πορεία έως τη Συκιά.

Τα μέτρα που αποφάσισε ο Λιμενάρχης τίθενται σε ισχύ από τις 12 Ιουλίου, όπου επιτρέπει την αναμονή έξω από το χώρο ISPS του κεντρικού και του νότιου προβλήτα, έξι ταξί και ένα δρομολογημένο λεωφορείο της ΚΤΕΛ ΑΕ που θα αναπληρώνονται μετά την αποχώρησή τους με άλλα και ενός εκπροσώπου των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, της ΚΤΕΛ ΑΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Απαγορεύεται η παρουσία οποιοδήποτε άλλου με εμπορική ή μη δραστηριότητα σε σχέση με υπηρεσίες έργου μεταφοράς προσώπων.

Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Πύργου «Ερμής», Παναγιώτης Τσαπάρας σημείωσε πως ο κλάδος δεν μπορεί να ανεχτεί την άγρα πελατών στο λιμάνι με τα ξένα γραφεία να υφαρπάζουν το έργο των επαγγελματιών της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη υποδομών στο λιμάνι και τους κινδύνους που υπάρχουν στο χώρο, λόγω της μη εφαρμογής της κανονιστικής που έχει σχεδιαστεί από το 2014 και δεν έχει υπογραφεί ακόμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επαγγελματικού συλλόγου Κατακόλου «Αλληλεγγύη» Οδυσσέας Κολόσακας, τόνισε πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι. Επισήμανε πως όλος ο εμπορικός κόσμος στο Κατάκολο ξεσηκώθηκε και συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Ο λιμενάρχης υπέγραψε μία προσωρινή κανονιστική και ενώ περιμένουμε την οριστική λύση από το Λιμενικό Ταμείο» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Για την ιστορία λίγα λεωφορεία της προγραμματισμένης κρουαζιέρας για την Ολυμπία αναχώρησαν μετά τις δύο το μεσημέρι και το πλοίο με δύο ώρες καθυστέρηση…