Καλή χρονιά αναμένεται στο κάστανο

Με ζωηρή ζήτηση και υψηλές τιμές παραγωγού

Δεν λείπουν τα προβλήματα και οι ζημιές από το έλκος, τη μελάνωση και τη σφήκα, όμως εμπορικά πάει πολύ καλά το προϊόν.

Μια ακόμα καλή χρονιά αναμένεται στο κάστανο, ένα προϊόν που έχει καταστεί περιζήτητο, αφήνοντας καλό εισόδημα στους παραγωγούς του, ιδίως εκείνους που το εμπορεύονται μόνοι τους. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, σε σχέση με πέρσι.

Μελιβοία: Στα ποτίσματα οι αγρότες, αρκετά τα κάστανα και φέτος

Καλή παραγωγή, ίσως και στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένει για την περιοχή της Μελιβοίας ο έμπειρος παραγωγός κ. Νίκος Τσιντσιράκος. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, πέρσι τα κάστανα τα χοντρά έως 40 κομμάτια στο κιλό έπιασαν μια τιμή έως και 4,5 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή αυτή το κάστανο αποτελεί επαγγελματική ασχολία, προσθέτει ο κ. Τσιντσιράκος, τονίζοντας ότι στη Μελιβοία έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα με το έλκος της καστανιάς και τη σφήκα, ενώ πλέον και η μελάνωση έχει ελάχιστες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο, η παραγωγή κάστανου στη Μελιβοία μια καλή χρονιά φθάνει και στους 3.000 τόνους, ενώ στο δήμο Αγιάς μπορεί να φθάσει και τους 4.000 τόνους.

Καλή παραγωγή προμηνύεται στην Τρίπολη

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα δέντρα φαίνονται φορτωμένα, η χρονιά είναι όψιμη και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή και στην ποιότητα των καρπών έως σήμερα. Ο κ. Κόλλιας διαθέτει την παραγωγή μόνος του σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ), αποφέυγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους μεσάζοντες. Πέρσι μια μέση τιμή για το κάστανό του ήταν τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό. Όπως μας λέει οι καστανιές έχουν απαιτήσεις ακόμα και το επόμενο διάστημα για λίπανση ούτως ώστε να αναπτυχθεί ο καρπός και να είναι ποιοτικός. Οι δε μεγαλύτερες ανάγκες για την καστανοκαλλιέργεια, όπως μας λέει είναι στα εργατικά χέρια, καθώς χρειάζονται πολλά για τη συγκομιδή και την επεξεργασία, καθώς επίσης το κλάδεμα, το καθάρισμα κ.λπ.

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί στην Κρήτη με τις τιμές

Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων με 15 στρέμματα καλλιέργεια κάστανου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι αποδόσεις κάθε χρόνο για όλους τους παραγωγούς βαίνουν μειούμενες, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση. Από 8 τόνους που είχα παραγωγή πριν κάποια χρόνια, τώρα έχω κάθε χρόνο γύρω στους 2 τόνους μόλις. Αυτό αφορά όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο έμενα. Έχουν γίνει προσπάθειες με νέες φυτεύσεις, αλλά σε δυο τρία χρόνια τα δέντρα βγαίνουν εκτός παραγωγής λόγω των προβλημάτων που προανέφερα. Ακόμα και τα νεαρά δέντρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πριν δέκα χρόνια περίπου είχαν γίνει προσπάθειες για καταπολέμηση του έλκους, αλλά από ό,τι φάνηκε δεν ήταν αρκετές. Κάθε χρόνο που περνάει η πααραγωγή μειώνεται. Και τα νεαρά δέντρα που μπήκαν με πρωτοβουλίες τοπικών φορέων έχουν προβλήματα. Μόνο ένα 20% δεν έχει θέμα. Η καστανοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αφήνει καλό εισόδημα. Φέτος αναμένεται καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, αφήνοντας ικανοποιημένους τους παραγωγούς. Το κάστανο έχει καλό εισόδημα, αρκεί να μην υπάρχουν καλλιεργητικά προβλήματα. Φέτος η συγκομιδή θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Το θετικό με την καλλιέργεια αυτή είναι ότι δεν έχει πολλά έξοδα, παρά μόνο τα εργατικά ως επί το πλείστον».

Με υψηλή ζήτηση το κάστανο και στην Αιτωλοακαρνανία

Ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος από το Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η καλλιέργεια στην περιοχή αναπτύσσεται κι έχουν γίνει και αρκετές νέες φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια. Φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή. Οι τιμές πέρσι ήταν πολύ καλές για τους παραγωγούς και κυμάνθηκαν στα 2,70 με 2,80 ευρώ το κιλό. Κάποια θέματα υπάρχουν με το έλκος και την σφήκα της καστανιάς, όμως γίνονται προσπάθειες καταπολέμησής τους. Το κάστανο φεύγει άνετα και έχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως για Ιταλία και εξαγωγή.

Καλή εικόνα και στη Χαλκιδική

Ο κ. Γιώργος Αρβανίτης καλλιεργεί κάστανα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής. Όπως μας εξηγεί: «εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνω καλλιεργητικές φροντίδες στις καστανιές μου, παρά μόνο τους ρίχνω πολλά νερά μέσα στον Αύγουστο. Έτσι η παραγωγή αργεί να ωριμάσει, όμως υπάρχει ποιότητα στον καρπό. Συγκομιδή ξεκινάω στα τέλη του Οκτωβρίου. Φέτος έχει πολύ καρπό και αναμένεται εξαιρετική ποιότητα. Την παραγωγή μου την διαθέτω μόνος μου σε τιμές από 3 έως 4 ευρώ ανά κιλό».

Μπίκας Αλέξανδρος | Αγροτύπος