Καλαμάτα / Μεγάλη … αεροπορική επένδυση από Καναδούς

Σε φάση «απογείωσης» βρίσκεται η μεγάλη επένδυση για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας που αναμένεται να είναι πολλαπλά επικερδής για τη χώρα μας. Πρόκειται για την παραχώρηση της αεροπορικής εκπαίδευσης σε ιδιώτη από την Πολεμική Αεροπορία, με την καναδική Canadian Commercial Corporation να έχει καταθέσει σχετική πρόταση, όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΙ.
Η Καλαμάτα είναι μια περιοχή με ηλιοφάνεια 260 με 280 ημέρες το χρόνο, που επιτρέπει συχνά πτητικά προγράμματα, έχει κοντά την ομώνυμη πόλη και έχει καλές υποδομές εκπαίδευσης.
Επίσης, η Ελλάδα έχει ένα σύγχρονο αεροσκάφος αρχικού σταδίου εκπαίδευσης, το Τ-6. Ωστόσο, από τα 45 που έχει σήμερα στη διάθεσή της η ΠΑ, ελάχιστα πετάνε, ενώ η χώρα μας δε διαθέτει σκάφος προχωρημένης εκπαίδευσης σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς το Τ-2 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Σχηματικά οι Καναδοί, έχοντας την τεχνογνωσία, θα πάρουν τη χρήση των Τ-6 και θα δώσουν σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τύπου Μ-346, που μεταξύ άλλων έχει αποκτήσει η ισραηλινή αεροπορία.
Ήδη, έχουν πέσει οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών για την επένδυση, ενώ η ΠΑ θα πάψει πια να ασχολείται με την εκπαίδευση των Ικάρων, αγοράζοντας ώρες πτήσης.
Η Ελλάδα θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την επένδυση αυτή, καθώς πάμπλουτες χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των πιλότων μας σε μια χώρα που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία.