Καλαμάτα: Λαμπρή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Δείτε εικόνες

Με λαμπρότητα η Καλαμάτα τίμησε την 203η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία, παρά τον άστατο καιρό, να χειροκροτήσουν τη μαθητιώσα νεολαία, καθώς και τα μέλη των πολιτιστικών, των τοπικών και των κοινωφελών συλλόγων και σωματείων, που παρέλασαν τιμώντας τους Ήρωες και τον Αγώνα του ’21.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού τελέσθηκε δοξολογία και, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώον της Πλατείας 23ης Μαρτίου.

Στη συνέχεια, εν σώματι οι επίσημοι μετέβησαν στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ήταν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτή Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας κάλυψε, όπως κάθε χρόνο, την εκδήλωση, δίδοντας ρυθμό στα παρελαύνοντα τμήματα.

Υπό τους ήχους εμβατηρίων, τα τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, των οποίων πολλά μέλη ήταν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και εκείνα των Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων με τις πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, πολλές από τις οποίες είναι σωστά καλλιτεχνήματα, όπως και αντιπροσωπείες κοινωφελών Σωματείων παρήλασαν τιμώντας τους Ήρωες του 1821 και αποσπώντας δίκαια το χειροκρότημα.

Την παρέλαση έκλεισαν ένοπλα τμήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και των Δυνάμεων Άμυνας – Φρούρησης της 120 ΠΕΑ, με επικεφαλής τις Πολεμικές Σημαίες.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε μήνυμά μου για την ημέρα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρει:

«203 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις φλογερές ημέρες του Μαρτίου του 1821. Τότε που οι Έλληνες ενωμένοι, ως μια γροθιά, έθεσαν τις ζωές τους στον ιερό αγώνα για την ελευθερία του Έθνους!

Οι Έλληνες που απέδειξαν ότι με ενότητα, ομοψυχία και βαθιά πίστη είναι ανίκητοι.

Σήμερα, αποτελεί χρέος και καθήκον μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη ιστορική μνήμη, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ σε όλους εκείνους που με θάρρος και αποφασιστικότητα αγωνίστηκαν το 1821 για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Τιμή και δόξα στους ήρωες – Αγωνιστές του 1821.

Χρόνια πολλά Έλληνες!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

ΠΗΓΗ