Κακοκαιρία στη Λακωνία | Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας

Όλα όσα έγιναν στους Δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης

Πολυάριθμα είναι τα προβλήματα που καταγράφηκαν χθες κυρίως στο δήμο Ευρώτα, ενώ δεν έλειψαν οι ζημιές και στο δήμο Ανατολικής Μάνης, λόγω της κακοκαιρίας.

Τα περισσότερα ζητήματα καταγράφηκαν στον Δήμο Ευρώτα -από την περιοχή του Βρονταμά έως το Ελος και τον Λεήμονα, αλλά και στην περιοχή μεταξύ της Σκάλας και του Βλαχιώτη. Εκεί λόγω υπερχείλισης του Ευρώτα και του παραπόταμου του Βορβά έγινε διακοπή της κυκλοφορίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πλημμύρισαν εκτάσεις και αγροτικοί δρόμοι. Μάλιστα, η στάθμη του Ευρώτα κοντά στον Βρονταμά ανέβηκε περίπου στα 2.05 μέτρα.

 

Καθιζήσεις οδικού δικτύου, πλημμύρες και επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Καθίζηση υπέστη το οδόστρωμα στις Αιγιές, αρκετές επιχειρήσεις και οικίες στην Κουτουμού πλημμύρισαν, μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισαν διερχόμενα ΙΧ από το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο. Επίσης, κλειστός παρέμεινε ο δρόμος Σπάρτη – Γεράκι και στα δυο ρεύματα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων, στο ύψος της διασταύρωσης προς Αγριάνους. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό των οδηγών που είχαν καθηλωθεί λόγω κακοκαιρίας.

Μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή 

Χαλάζι και ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν ελαιώνες στις Κροκεές, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής να ζητάει την άμεση καταγραφή της ζημιάς και ανάλογες αποζημιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά.

 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναστολή λειτουργίας σχολείων 

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ζητήθηκε να κηρυχθεί ο δήμος Ευρώτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Παρέμβαση Νεοκλή Κρητικού στη Βουλή 

Σχετική αναφορά στη Βουλή για τις καταστροφές στη Λακωνία έκανε σήμερα ο Νεοκλής Κρητικός, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για την Πρόταση Μομφής κατά της Κυβέρνησης, με αναφορές στις καταστροφές που προκλήθηκαν στο νομό από τη χθεσινή νεροποντή. Μάλιστα, σημείωσε τη σημασία που θα διαδραματίσει το μεγάλο έργο της Κελεφίνας, αλλά και μικρότερα αντιπλημμυρικά στη ροή του Ευρώτα.