Καίρια ερωτήματα Κουτσούλη για την παράκαμψη Σκάλα – Βλαχιώτη

Ανακοίνωση Έλενας Κιούση

Επερώτηση για την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα – και ειδικότερα για τη μελέτη της παράκαμψης Βλαχιώτη – κατέθεσε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» και περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας Δημήτρης Κουτσούλης, με εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης στη Λακωνία Ελένης Κιούση.

Αφορμή για την επερώτηση ήταν το αίτημα προς την Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, για παράταση της προθεσμίας παράδοσης της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη μέχρι τις 31.10.2024, που σήμερα αναβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση της παράταξής μας.

Για τη μελέτη αυτή το νέο περιφερειακό συμβούλιο έχει πλήρη άγνοια.

Η επερώτηση του Δημήτρη Κουτσούλη θέτει τα ζητήματα:

· της αποσύνδεσης της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη από την παράκαμψη Σκάλας, και

· της ανάθεσής της από την περιφερειακή διοίκηση Νίκα, τον Σεπτέμβριο του 2020, με αρχικό κόστος €372.000, ενώ, το 2021, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, περιλαμβανομένου του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, ο παραχωρησιούχος θα εκπονούσε «χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο» τη μελέτη της παράκαμψης Σκάλας – Βλαχιώτη, με βάση τη σχετική απόφαση Σπίρτζη το 2018!!!

Η παράταξή μας επερωτά τον κ. Περιφερειάρχη:

· ποιοι είναι οι όροι εντολής για την εκπόνηση της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη και με ποια διαδικασία ανατέθηκε.

· αν η περιφερειακή διοίκηση Νίκα είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συγκεκριμένη ανάθεση της μελέτης παράκαμψης Βλαχιώτη, από το έτος 2020 και με αρχικό κόστος €372.000,

· αν θα διεκδικήσει και θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα της δωρεάν και άνευ ανταλλάγματος μελέτης από τον παραχωρησιούχο για την ενιαία, από βορρά παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη, αντί να επιβαρύνει την περιφέρεια.