Ιώσεις | 100.000 κρούσματα την ημέρα βλέπουν οι ειδικοί

«Σήμερα μετράμε μόνο ότι περνάει από τις δομές υγείας»

Για το κοκτέιλ ιώσεων που βρίσκεται σε έξαρση μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» o καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης. Όσον αφορά τα κρούσματα, ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι σήμερα καταμετρώνται μόνο αυτά που φτάνουν στα νοσοκομεία.

Παρά την αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, ο Στυλιανός Λουκίδης σημείωσε ότι δύο από τις τρεις αναπνευστικές ιώσεις αντιμετωπίζονται εκτός νοσοκομείου: ο κορονοϊός και η γρίπη. Και αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είναι θετικό ως προς το σύστημα υγεία.

Ο Στυλιανός Λουκίδης είπε επίσης ότι δεν είναι παράλογη η εκτίμηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για πάνω από 100.000 κρούσματα ιώσεων την ημέρα στην Ελλάδα, λέγοντας πως είναι πιθανό να έχουμε εξαψήφιο αριθμό με κρούσματα από κορονοϊό, γρίπη και συγκυτιακό ιό μέσα σε 24 ώρες. «Σήμερα μετράμε μόνο ότι περνάει από τις δομές υγείας και όχι ότι περνάει ο καθένας μόνος του στο σπίτι», σημείωσε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, με τους συναδέλφους του σχολιάζουν πως τα κρούσματα γρίπης είναι τόσα πολλά, ώστε λένε ότι «γυρίζουμε στην κανονικότητα του 2018».

Σε ότι αφορά το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο Στυλιανός Λουκίδης είπε πως «όσοι μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο για την γρίπη, μετά από 15 ημέρες από την νόσηση με κορονοϊό. Να κάνουμε το εμβόλιο, έχουμε χρόνο γιατί γρίπη θα έχουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου».

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1 & newsit