ΗΠΑ: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η τουρκική επιθετική συμπεριφορά στη ΝΑ Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μείζον θέμα του προσφυγικού, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει 45 λεπτά.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσοντας χειραψία με τον τούρκο πρόεδρο.

Στη συνάντηση μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι Μεβλουτ Τσαβούσογλου και Χαλουσί Ακάρ.

Λίγες ώρες πριν πάντως, την Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επανέλαβε τη ρητορική των προκλήσεων, λέγοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και των Τουρκοκυπρίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, νόμιμες τις έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε την Τετάρτη λόγω των ραγδαίων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 7.30 (τοπική ώρα), σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πηγή: skai.gr