Ηλεία | Στον τόπο της καταστροφής ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Στις πληγείσες περιοχές της Βουπρασίας βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να δει από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε στις καλλιέργειες η σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής. Φράουλα, πατάτα, καρπούζι, μαρούλι, είναι μόνο μερικά από τα είδη των καλλιεργειών που έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ δεν γλίτωσαν και οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Η επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τον διοικητή του ΕΛΓΑ είναι συνεχής, ώστε άμεσα να γίνουν οι εκτιμήσεις και κατά συνέπεια να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις, σε ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα του ηλειακού κάμπου.

Τον κ. Κατσιφάρα συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και άλλοι φορείς της Περιφέρειας και του δήμου. Ο Περιφερειάρχης μπήκε στα χωράφια που το χαλάζι ρήμαξε τα πάντα και διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες. Ενδεικτική ήταν η εικόνα στα Κουγέικα, όπου η πατατοκαλλιέργεια «ισοπεδώθηκε»…

«Ως Περιφέρεια τρέξαμε από την πρώτη ημέρα, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, βρήκαμε ανταπόκριση. Εδώ και δύο ημέρες έχουν έρθει τα πρώτα συνεργεία για την καταγραφή και την πρώτη εκτίμηση. Η Περιφερειακή Αρχή θα είναι δίπλα στους παραγωγούς μας. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες για κάθε επαγγελματία αγρότη, δε μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος και πρέπει το κράτος να ανταποκριθεί και σε επίπεδο αποζημιώσεων και αντικειμενικών εκτιμήσεων, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας. «Το θέμα είναι τι κάνουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον. Πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο παραγωγής. Αλλά αυτό που θέλουμε σε αυτή τη φάση είναι να αναδείξουμε τη ζημιά που έχει γίνει και το κράτος πρέπει να ανταποκριθεί. Τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για τις εκτιμήσεις και για τα πορίσματα; Το μόνο που μπορώ να κάνω και θα το κάνω, και γι’ αυτό είμαι εδώ, είναι να μεταφέρω την αντικειμενική εικόνα στους εκτιμητές και στους έχοντες την ευθύνη, δηλαδή στον ΕΛΓΑ. Θέλω να πιστεύω ότι το κράτος θα αποτιμήσει και θα δώσει αυτό που δικαιούται κάθε αγρότης. Καταλαβαίνω την κραυγή αγωνίας. Όταν κάποιος βλέπει το βιός του και τον ιδρώτα του από τη μια στιγμή στην άλλη να πηγαίνει χαμένος είναι κατανοητή η αγωνία. Και επειδή έχουμε ζήσει σε ένα κράτος που πολλές φορές δεν είναι δίκαιο, την κραυγή αγωνίας ας την έχουμε πάντα σαν μία πυξίδα που μας οδηγεί στην δικαιοσύνη. Να αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο, για όλη την παραγωγή τους και για το ποσοστό ζημιάς που έχουν» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Πιέσεις στον ΕΛΓΑ και από το δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ανέφερε ότι «… μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης προχθές, εδώ πάνω από 1000 στρέμματα με καλλιέργειες στη Βουπρασία έχουν υποστεί ζημιές. Ήρθε ο κ. Κατσιφάρας εδώ για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Θέλουμε να πιέσουμε τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορά και τις εκτιμήσεις για να ξέρουν και οι αγρότες τι θα κάνουν. Δεν γίνεται να έρθουν μετά από μήνες που δεν θα φαίνεται τίποτα. Είδαμε τις ζημιές, όντως ότι υπάρχει σε αυτή την έκταση, από πατάτες, μαρούλια, φράουλες και δένδρα, έχουν καταστραφεί. Ας ελπίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί γρήγορα και θα έχουμε τις εκτιμήσεις. Στην πρώτη εικόνα φαίνεται πως η ζημιά ξεπερνά το 80%. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, βλέπουμε την καταστροφή που έπαθαν οι αγρότες σε αυτή την περιοχή. Δεσμεύτηκε και ο κ. Κατσιφάρας πως θα πιέσει τον ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών. Οι αγρότες έχουν πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για να ασφαλίσουν την καλλιέργειά τους και ζητούν το αυτονόητο για να αποζημιωθούν».
Τέλος από την πλευρά των αγροτών ο Σπύρος Κούγιας, αναφερόμενος στην επίσκεψη Κατσιφάρα, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη αλλά και το δήμαρχο για την παρουσία και τη στήριξή τους. «Ο κ. Κατσιφάρας ήθελε να δει από κοντά την ζημιά και να την μεταφέρει και αυτός στα αρμόδια όργανα. Θέλω να πιστεύω ότι θα προσέξουν την περιοχή μας γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ευχαριστώ και το δήμαρχό μας για την επίσκεψή του και όσους έχουν ασχοληθεί με τη ζημιά αυτή. Ο επόπτης του ΕΛΓΑ έχει δει ενδεικτικά σημεία της περιοχής. Έχουν εμπειρία οι γεωπόνοι και πιστεύω πως θα κάνουν αυτό που πρέπει».