Ηλεία: Η θύελλα ισοπέδωσε τα θερμοκήπια

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τις νέες πληγές τους μετρούν Μυρσίνη και Κάτω Παναγιά στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης μετά το καταστροφικό πέρασμα θυελλωδών ανέμων τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι μανιασμένοι άνεμοι – ίσως και ανεμοστρόβιλος – έπληξαν την περιοχή και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Είναι η ίδια περιοχή που το Σεπτέμβριο του 2016 υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και που οδήγησαν τους παραγωγούς στην απόγνωση. Και πάλι την «πλήρωσαν» τα θερμοκήπια, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε ελαιόδεντρα και σε μικρότερη έκταση σε υποδομές. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους αγρότες να καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που υπολογίζεται σε χιλιάδες ευρώ.

Στην Κάτω Παναγιά

Στην περιοχή Στέρνα της Κάτω Παναγιάς, θερμοκήπια με φράουλα ισοπεδώθηκαν. Ο υπεύθυνος θερμοκηπίων της εταιρίας K&K Green Farms, Κλέντιτ Ντιστάφα, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα όσα αντίκρισε το πρωί της Τετάρτης. «Φέτος αγοράστηκε αυτή η καλλιέργεια με 62 στρέμματα καλλιέργεια φράουλας και άλλα με κολοκύθια και καρπούζια.

Ζημιά έχουν υποστεί 25 στρέμματα με φράουλα υδροπονίας, υψηλής κάλυψης και η ζημιά είναι μεγάλη, από 5.000 έως 10.000 ευρώ το στρέμμα. Περίπου στη μια τα ξημερώματα αγρίεψε ο καιρός με βροχή και αέρα, έσπασαν δέντρα, λύγισαν οι σωλήνες, κόπηκαν τα νάιλον. Η καλλιέργεια θα φανεί τις επόμενες ημέρες πόση ζημιά έχει πάθει».

Ο εργαζόμενος στα θερμοκήπια Χρήστος Παπαπετρόπουλος τόνισε τα εξής: «Μας είπαν εδώ πως περίπου στη μια έκανε χαλασμό. Το πρωί βρήκαμε την καλλιέργεια με ζημιές, είναι καταστροφή. Πριν τέσσερα χρόνια είχε γίνει πάλι ζημιά. Πρέπει να ήταν ανεμοστρόβιλος αυτό που πέρασε, αφού έκοψε τις κορφές το δέντρων».

Στη Μυρσίνη

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζαν και καλλιέργειες κολοκυθιού σε θερμοκήπια στη Μυρσίνη. Η περιοχή είχε πληγεί αρκετά το 2016 και μεγάλες εκτάσεις με θερμοκήπια είχαν ισοπεδωθεί. Η πρόεδρος του χωριού Κωνσταντίνα Βεσκούκη, σε δηλώσεις της, ανέφερε πως «… πάλι βιώνουμε την καταστροφή. Μετά από δύο χρόνια περίπου πέρασε πάλι ανεμοστρόβιλος τα ξημερώματα, με ζημιές στη Μυρσίνη, το Νιοχώρι, την Κυλλήνη και την Κ. Παναγιά. Η καλλιέργειά μας σε κολοκύθι έχει καταστραφεί και στα φυτά σε μεγάλο ποσοστό. Είχαμε ξεκινήσει τη συγκομιδή, αλλά μας πρόλαβε η κακοκαιρία».

Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και παραγωγός, Χρήστος Παλαιολόγος, αναφερόμενος στα φαινόμενα επισήμανε πως «… για άλλη μια φορά η οργή της φύσης, από ανεμοθύελλες και ανεμοστρόβιλους, συνεχίζει να χτυπά την περιοχή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ήταν μεγάλος ανεμοστρόβιλος πέρασε από την Κάτω Παναγιά Κυλλήνης και τη Μυρσίνη και κατέστρεψε καλλιέργειες υψηλής κάλυψης με φράουλες σε υδροπονία και θερμοκήπια με κολοκύθια που είχαν ξεκινήσει συγκομιδή. Διέλυσε τα θερμοκήπια, ενώ έκοψε ο αέρας ελιές και ευκάλυπτους. Έκλεισαν δρόμοι και με μηχανήματα ανοίξαμε για να δώσουμε πρόσβαση στους πολίτες. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές και θέλουμε η Πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να έρθει να δει την κατάσταση με τις ζημιές και οι πολιτικοί της Ηλείας να πάρουν θέση για να πάρει ο κόσμος αποζημιώσεις. Είναι αμαρτία να δουλεύουν όλο το χρόνο και την ώρα της συγκομιδής να περνούν ακραία καιρικά φαινόμενα και να καταστρέφουν τα πάντα. Από το 2016 που είχαμε τη μεγάλη καταστροφή ακόμα περιμένουμε τις αποζημιώσεις. Πολλοί δεν έχουν πάρει τίποτα από τότε για αποζημίωση» είπε εκφράζοντας το παράπονο δεκάδων αγροτών στην περιοχή.