Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Η Βαμβακού να χρησιμεύσει ως παράδειγμα

*Ξεκινά η Αναγέννηση της Βαμβακούς με την υπογραφή του ΙΣΝ

*Τοποθετώντας τα Θεμέλια για την Αναβίωση ενός Ελληνικού Χωριού

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2,6 δισεκατομμυρίων μέσω 4.300 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανα τον κόσμο.

Πριν τις γιορτές, το Ίδρυμα ανακοίνωσε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα «νέο εγχείρημα», όπως το χαρακτηρίζει, και το οποίο αφορά την αναβίωση της Βαμβακούς Λακωνίας, τόπου καταγωγής του ιδρυτή, Σταύρου Νιάρχου. Η πρώτη φάση του πλάνου αναζωογόνησης του χωριού τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, με το 2019 να επιφυλάσσει όμορφες αλλαγές για τους ανθρώπους του Πάρνωνα, του Δήμου Σπάρτης ευρύτερα και της Λακωνίας συνολικά. Το σημαντικότερο δε είναι ότι το Ίδρυμα προσδοκά η Βαμβακού να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλα έργα αντίστοιχης έκτασης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΝ

«Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί», σύμφωνα με ένα ρητό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις , τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να «μεγαλώσει» το χωριό, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Βαμβακού της Λακωνίας.

Η Βαμβακού βρίσκεται στην Πελοπόννησο, λίγες μόνο ώρες μακριά από την Αθήνα με το αυτοκίνητο. Πριν από μερικές δεκαετίες το χωριό είχε εκατοντάδες κατοίκους, αλλά σήμερα έχει μόλις εννιά. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή εξακολουθεί να προσφέρει εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια κάστανων, ξηρών καρπών, πατάτας και βοτάνων, καλλιέργειες για τις οποίες η Βαμβακού ήταν κάποτε ιδιαίτερα γνωστή. Το χωριό βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο, με πολλές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής. Επιπλέον, τα ζεστά και φιλόξενα σπίτια του περιμένουν να υποδεχθούν κατοίκους και επισκέπτες.

Μία ομάδα φίλων με ρίζες στη Βαμβακού θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του χωριού και άρχισε να διαμορφώνει ένα σχέδιο αναζωογόνησής του. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από δυο χρόνια, συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο οποίος πρότεινε το πρώτο στάδιο της αναγέννησης του χωριού να εστιάσει στην προσέλκυση νέων επισκεπτών στο χωριό. Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, αναπτύχθηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το έργο από την Deloitte, και ξεκίνησε η αναζήτηση γης και κτιρίων στο χωριό, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξοχικές κατοικίες, ένα εστιατόριο, ένα καφέ και έναν ξενώνα.

Από πολλές απόψεις, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα νέο είδος εγχειρήματος για το ΙΣΝ. Η Βαμβακού έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΙΣΝ, καθώς πρόκειται για το χωριό στο οποίο είχε τις ρίζες του ο Ιδρυτής μας, Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό ελληνικό χωριό που είναι ιδανικό για μία τέτοια είδους ανάπλαση. Το ΙΣΝ προσδοκά ότι η Βαμβακού θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλα έργα αντίστοιχης έκτασης σε ολόκληρη τη χώρα.

Η δεύτερη φάση αναγέννησης του χωριού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019, όπου το χωριό αναμένεται να καλωσορίσει τους πρώτους του επισκέπτες, και συμπίπτει με το Summer Nostos Festival που διοργανώνει το ΙΣΝ και φέτος τον Ιούνιο για να γιορτάσει την «επιστροφή» του στο σπίτι που δημιούργησε για όλο τον κόσμο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το έργο της Βαμβακούς σηματοδοτεί, με τον δικό του τρόπο, την επιστροφή στις βαθύτερες ρίζες του Ιδρύματος και του Ιδρυτή του που ξεπέρασε το τοπικό πλαίσιο για να γίνει μία διεθνής δύναμη και στη συνέχεια έκανε αποστολή του τη συνεισφορά για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Στις 12 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι του ΙΣΝ επισκέφθηκαν τη Βαμβακού και συνομίλησαν με κατοίκους αναφορικά με το πρόγραμμα αναζωογόνησης και για το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη νέα περίοδο που ξεκινά για τον τόπο τους.

Πηγή ΙΣΝ