Σημαντική ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου Λακωνίας

περί περίθαλψης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς

Με αφορμή τα λεγόμενα του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε τηλεοπτική εκπομπή στις 5/4/2020 περί περίθαλψης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, χορήγησης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ΙΑΤΡΙΚΗ συνταγή με την πρόφαση της έλλειψης ιατρών,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας οφείλει να ενημερώσει τους Λάκωνες πολίτες για τα παρακάτω:

1. Οι ιδιώτες ιατροί συμμετέχουν καίρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ από την αρχή της κρίσης.

2. Για την ασφάλεια των πολιτών και ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα πρέπει οι πολίτες να επικοινωνούν κατ’ αρχήν τηλεφωνικά με τους γιατρούς τους προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός τα ιατρεία και τις αίθουσες αναμονής.

3. Αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών και  η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία (πράξεις ποινικά κολάσιμες, Άρθρο 18, Τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων, N. 4675/2020).

Τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν και παραμένουν ανοικτά για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών . Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αποτελούν το ανάχωμα προς την μαζική αναφορά των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, είτε μέσω των ιατρείων τους είτε τηλεφωνικά με το σύνολο των πολιτών.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σαφείς
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας
Μ. Τσιρώνη