Η Πελοπόννησος μετράει τις πληγές της από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

Η Πελοπόννησος επλήγη πολλαπλώς από το μεσογειακό κυκλώνα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους νομούς της περιφέρειας να μετρούν τις πληγές τους.

Έχουμε πολλές βλάβες σε ιδιοκτησίες, σε υποδομές και βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί η αγροτική οικονομία. Εχουν καταστραφεί ολοσχερώς καλλιέργειες με ελαιόδενδρα και πορτοκαλιές. Τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής δεν σταμάτησαν να χτυπούν από πολίτες των οποίων τα σπίτια είχαν πλημμυρίσει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Οι ακτές της Νότιας Πελοποννήσου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα
που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά όπως Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη, κτλ. Στη Μεσσηνία οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς και κοπές δένδρων ξεπέρασαν τις 102 και στη Λακωνία τις 60.

Δεκατέσσερα (14) συνολικά σκάφη βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα. Επιπλέον 8 υπέστησαν ζημιές στο λιμάνι της Καλαμάτας και 1 στο λιμάνι της Κορώνης. Δύο ακόμη βάρκες βυθίστηκαν στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου. Στη Φοινικούντα οι άνεμοι ήταν εντάσεως 9 Μποφόρ και συνοδεύτηκαν και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο και τη Μεθώνη σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα από κατολισθήσεις βράχων στη νότια Λακωνία, όπου έκλεισαν δρόμοι. Η Επαρχιακή οδός Σκουταρίου – Κότρωνα έκλεισε λόγω κατολίσθησης!
Τα ρέματα και οι ποταμοί φούσκωσαν επικίνδυνα στη Μάνη ιδιαιτέρως σε Δαιμονιά, Αρχάγγελο. Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και στη Νεάπολη.
Έντονα ήταν τα φαινόμενα στο Γύθειο όπου το ύψος του νερού ξεπερνούσε τα τρία μέτρα.
Στη Σπάρτη επίσης ποτάμια όπως ο Παρορίτης και η Μαγουλίτσα “φούσκωσαν” επικίνδυνα  προκαλώντας μεγάλη ανησυχία από τον κόσμο.
Να τονίσουμε ξανά ότι είναι τεράστιες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου, προκάλεσε το κύμα της κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έκλεισε η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έκλεισαν οι δρόμοι Άστρους – Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους – Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου.
Μηχανήματα της Περιφέρειας, προχώρησαν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.
Στο Ξηροπήγαδο ο χείμαρρος πέρασε μέσα από το χωριό καταστρέφοντας και παρασύροντας ότι βρέθηκε στο πέρασμά του.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Στην Αργολίδα όπου υπερχείλισε ο χείμαρρος του Ξεριά, η πυροσβεστική έχει δεχθεί 111 κλήσεις για παροχή βοηθείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κεντρικό δρόμο πριν το Κουτσοπόδι υπήρξε μια γυναίκα έγκυος, εγκλωβισμένη σε αυτοκίνητο, ενώ Βοήθεια ζητούσαν εγλωβισμένοι επίσης σε αυτοκίνητα στην περιοχή των Μύλων.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε πολλά σημεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών, με τα νερά των ποταμών Πάνιτσα και Ξεριά να σαρώνουν την περιοχή.

Η πόλη του Άργους, η Νέα Κίος και γύρω οικισμοί δέχτηκαν χιλιάδες τόνους νερού.
Στο Άργος ο όγκος των υδάτινων πόρων ήταν τόσο μεγάλος από την ισχυρή βροχόπτωση με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι αλλά και τα υπόγεια αρκετών σπιτιών.
Αισθητά στη Βόρεια Κυνουρία και στο Παράλιο Άστρος ήταν τα καιρικά φαινόμενα, καθώς o μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς χτύπησε με μανία το παραλιακό κομμάτι στη Γλυφάδα και σε όλη την παραλία.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Στην Κορινθία ο κυκλώνας έπληξε πρωτίστως το Κιάτο, το Ζευγολατιό και το Ξυλόκαστρο
όπου κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν καθώς πολλά ρέματα δεν έχουν διέξοδο. Για την απομάκρυνση των υδάτων έχουν επιστρατευτεί οχήματα των ένοπλων δυνάμεων, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 543 κλήσεις.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης σημείωσε πως η κακοκαιρία επέφερε μεγάλο πλήγμα στην αγροτική οικονομία, προσθέτοντας πως έπεσαν 180 χιλιοστά νερού σε διάστημα 150 λεπτών, ενώ κήρυξε σχεδόν το σύνολιο των νομών που επλήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε σχετικά βίντεο