Η οδός Τριακοσίων στο έλεος του Θεού και των Αρχαιολόγων

Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαράκης

Προς το δήμαρχο Σπάρτης, τη ΔΕΥΑΣ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας 

Κύριοι,

Εκ μέρους των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής της οδού Τριακοσίων  (τμήμα από Λεωνίδου έως Γκορτσολόγου) απευθύνω έκκληση προς όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένους, υπευθύνους και αρμοδίους του έργου «ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ», να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να δώσουν τέλος στο συγκεκριμένο έργο, λίγες μέρες πριν την έλευση του χειμώνα.

Ως γνωστό, σκοπός και αντικείμενο του έργου ήταν η αντιπλημμυρική προστασία από τα όμβρια ύδατα που κατέρχονται από την περιοχή της Μαγούλας προς τη Σπάρτη και επίσης από τα όμβρια ύδατα που εισέρχονται από εξωτερικές λεκάνες στο ΒΔ όριο της πόλης και δημιουργούν προβλήματα πλημμυρών στις οδούς, Τριακοσίων, Λεωνίδου και Ηρακλειδών.

Οι εργασίες στο τμήμα της Τριακοσίων μεταξύ Λεωνίδου και Γκορτσολόγου ξεκίνησαν τον Μάιο και διακόπηκαν τον Ιούνιο. Έκτοτε, έχουν εξαφανιστεί αρχαιολόγοι εργάτες και εργολάβοι.

Ο λόγος της διακοπής των εργασιών προφανώς είναι η ανεύρεση αρχαιοτήτων στο συγκεκριμένο τμήμα της Τριακοσίων. Το έργο όμως υλοποιείται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Σπάρτης και ήταν δεδομένος ο εντοπισμός αρχαιοτήτων. Δεδομένη όμως θα έπρεπε να ήταν και η εξασφάλιση της δέσμευσης των αρμοδίων υπηρεσιών  του υπουργείου πολιτισμού για άμεση παρέμβαση, εξέταση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών όταν εντοπίζονται οι αρχαιότητες. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον δεν υπήρχε η ανάλογη δέσμευση, το έργο δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει.

Για την συγκεκριμένη περιοχή, στο τέλος Αυγούστου θα έπρεπε, στην χειρότερη των περιπτώσεων, να έχει εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση των εργασιών και η παράδοση του έργου.

Ποια είναι όμως σήμερα η εικόνα του έργου στην περιοχή; Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω δείχνουν την πλήρη εγκατάλειψη αλλά προϊδεάζουν και για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες με τις πρώτες βροχές.

Είναι γνωστό σε όλους ότι, αρκεί μικρή ποσότητα βροχής για να μετατραπεί σε ποτάμι η Τριακοσίων, στο ύψος της Λεωνίδου,  με αποτέλεσμα τα υπόγεια των γύρω κατοικιών να πλημμυρίζουν. Κοινός νους χρειάζεται για να αντιληφθεί κάποιος τι θα συμβεί τώρα, με τις πρώτες βροχές, στην κατάσταση που βρίσκεται ο δρόμος. Το ποτάμι θα μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, τα νερά θα διεισδύσουν στα θεμέλια των κατοικιών με προφανή τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στην στατικότητα των οικοδομών.

Δεν είναι ώρα όμως για να ζητήσουμε ευθύνες, δεν μιλάμε μόνο  για την απώλεια εισοδημάτων των επαγγελματιών της περιοχής και τον περιορισμό των κατοίκων από το κλείσιμο του δρόμου επί ένα ολόκληρο εξάμηνο. Τώρα πλέον είναι εμφανής ο κίνδυνος καταστροφής περιουσιών. Προέχει η άμεση ολοκλήρωση του έργου σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος θα πρέπει να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Θεός βοήθησε και δεν είχαμε μέχρι σήμερα, πλημμύρες και καταστροφές. Οι σοφοί προγονοί μας όμως έλεγαν, « Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Καλώ όσους από τους παραλήπτες της επιστολής μου, αν επιθυμούν, να απαντήσουν στο email μου για τις προγραμματισμένες ενέργειες τους σχετικές με τη λύση του προβλήματος.

Ευχαριστώ
Με τιμή

Νικόλαος Ζαχαράκης

Συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας