Η «Μεγάλη Παραίτηση» τελείωσε λένε οι οικονομολόγοι

Τι σημαίνει αυτό;

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19 το 2020, εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους. Η «Μεγάλη Παραίτηση» είχε ως αποτέλεσμα 47 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ να παραιτηθούν το 2021 και 50 εκατομμύρια περισσότεροι το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS).

Η συνεχιζόμενη έξοδος ήταν τόσο σημαντική που τον Μάιο του 2021, ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τον όρο «Μεγάλη Παραίτηση» για να δώσει ένα όνομα στην τάση αυτή η οποία ωστόσο όπως φαίνεται πλέον έχει τελειώσει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Οι αριθμοί του Μαΐου 2023 από την Έρευνα Ανοιγμάτων Εργασίας και Εργασίας ( JOLTS ) της BLS υποδηλώνουν ότι οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί, ομαλοποιώντας τα στοιχεία πριν από την πανδημία. «Βλέποντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων και βλέποντας ότι επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε. Δεν είναι απλώς μια απλή αρχή-και-σταμάτημα, φυσικά, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ουρά του», λέει ο Κλοτζ, καθηγητής μάνατζμεντ στη Σχολή Διοίκησης του University College του Λονδίνου.

Μια εξήγηση που μπορεί να δώσει για τους μεταβαλλόμενους αριθμούς παραιτήσεων στις ΗΠΑ, είναι όπως λέει ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας.

«Ακόμα κι αν θέλεις να παρατήσεις τη δουλειά σου, κοιτάς την αγορά [τώρα] και σκέφτεσαι “ίσως δεν θα έπρεπε”», αναφέρει. «Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, ειδικότητες και τίτλοι χάνονται, υπάρχουν προειδοποιήσεις πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας – όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν παραιτηθούν από μια δουλειά».

Η πτώση των στατιστικών στοιχείων για τις παραιτήσεις έχει νόημα, λέει η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια. Πολλοί από τους ανθρώπους που πήραν μια μεγάλη, εφάπαξ απόφαση για τη σταδιοδρομία τους έχουν πλέον εγκατασταθεί σε έναν νέο ρόλο που τον έχουν ακόμα.

Από τις εσωτερικές συνόδους κορυφής στο ZipRecruiter και τα οικονομικά δεδομένα που έχει αναλύσει η εταιρεία, η Πόλακ υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους – ένα φαινόμενο που ορισμένοι περιέγραψαν ως «Μεγάλο Ανασχηματισμό». «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να ήταν ταμίες στο παρελθόν, έλεγαν “περίμενε λίγο, μπορώ να γίνω εκπρόσωπος του τηλεφωνικού κέντρου από τον καναπέ μου, με τον σκύλο μου στα πόδια μου και μια τηλεόραση στο βάθος”. Αυτό οδήγησε σε διάφορες κινήσεις, αλλά ήταν επίσης ένα άλμα».

«Η εργασία για εκατομμύρια ανθρώπους έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια», λέει. «Πολλές θέσεις εργασίας είναι πιο ευέλικτες από ό,τι πριν από δύο χρόνια, σε πολλές θέσεις η αμοιβή είναι πολύ πιο δίκαιη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, και σε πολλές περιπτώσεις, τα οφέλη έχουν βελτιωθεί. Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια και επένδυσαν πολύ περισσότερα για να κάνουν τους χώρους εργασίας τους πιο περιεκτικούς και διαφορετικούς».

Στην πραγματικότητα, η ικανοποίηση από την εργασία είναι τώρα υψηλότερη από ό,τι ήταν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από το Conference Board, μια μη κερδοσκοπική ομάδα σκέψης που παρακολουθεί την εργασιακή ικανοποίηση από το 1987. Περισσότερο από το 60% ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένο με τη δουλειά του και οι πιο ικανοποιημένοι είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν μια δουλειά για μια καλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι είναι στην πραγματικότητα πιο ευτυχισμένοι από ποτέ», λέει ο Κλοτζ. «Η οικονομία δεν μπορεί να το εξηγήσει τόσο πολύ όσο η πραγματικότητα ότι, λόγω των τελευταίων δύο ετών, οι εργοδότες έπρεπε να βελτιωθούν. Τώρα έχετε ανθρώπους που λένε, δεν παρατάω τη δουλειά μου επειδή η δουλειά μου είναι πραγματικά πολύ καλή».

Όμως, παρόλο που όλα δείχνουν ότι η «Μεγάλη Παραίτηση» μπορεί να τελειώνει, ορισμένες βιομηχανίες εξακολουθούν να αισθάνονται το “τσίμπημα” της μαζικής εγκατάλειψης, ειδικά σε ορισμένους τομείς.

«Υγεία, μεταποίηση, κατασκευές – τα ποσοστά παραίτησης σε αυτούς τους κλάδους είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019», λέει ο Κλοτζ.

Και οι δύο οικονομολόγοι λένε ότι είναι πρόθυμοι να θέσουν επίσημα τη λήξη της Μεγάλης Παραίτησης, αλλά ο Κλοτζ προειδοποιεί ότι αρκετοί εργαζόμενοι θα  συνεχίσουν να παραιτούνται, σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το ποσοστό παραιτήσεων εξακολουθεί να είναι περίπου στο επίπεδο που ήταν το 2019. Πέρα από την πανδημία, οι παραιτήσεις το 2019 ήταν οι υψηλότερες στα 20 χρόνια που το καταγράφει το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας».

Και προσθέτει: «Θα έλεγα ότι αυτό που ακολουθεί είναι απλώς μια άστατη αγορά εργασίας».

Πηγή: BBC & SKAI