«H Λακωνία χαρακτηριστικό παράδειγμα των παθογενειών του ΕΣΥ»

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σε δομές υγείας στη Λακωνία

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Τσίμαρη, Κοινοβουλευτικό Υπεύθυνο για θέματα υγείας, τον Γιώργο Μπουλμπασάκο, Γραμματέα τομέα Υγείας, τη Νάγια Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Λακωνίας επισκέφτηκαν τα Κέντρα Υγείας Γυθείου, Βλαχιώτη, Σπάρτης καθώς και τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης. Επιπλέον, το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είχε συνάντηση στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Λακωνίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη, τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λακωνίας Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και το ΕΚΑΒ.

Οι επισκέψεις στις δημόσιες δομές Υγείας της Λακωνίας επιβεβαίωσαν δυστυχώς πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση στον νομό, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το Γ.Ν. Σπάρτης, που καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού, «βουλιάζει» εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του σε γιατρούς κομβικών ειδικοτήτων και

νοσηλευτές, διαλύοντας τον υγειονομικό χάρτη του νομού μέσω εντολών για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Μολάων, προκειμένου να καλύψει τα κενά του σε εφημερίες.

Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο του νομού σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας που έχουν μετεξελιχθεί σε διεκπεραιωτικές δομές, χωρίς επαρκή στελέχωση από ιατρικό προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, το υπάρχον ιατρικό προσωπικό βρίσκεται πλέον σταθερά σε κατάσταση υπερκόπωσης εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας με εξουθεντωτικά ωράρια και ατελείωτες εφημερίες που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών και των ίδιων των εργαζομένων.

Η επίσκεψη στις δομές Υγείας της Λακωνίας κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θέτει ως προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία καθώς επιμένει να μην προκηρύσσει ικανό αριθμό οργανικών θέσεων εργασίας και να μη δίνει τα ανάλογα κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Επιπλέον, οι κτιριακές υποδομές και η συντήρηση αυτών – ιδιαίτερα στο Κέντρο Υγείας Γυθείου – αποτελούν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα παράλληλα με τις ελλείψεις στον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των φορέων υγείας κατά τη συνάντησή τους με το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης που απαξιώνουν το ΕΣΥ πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα, για τον τρόπο λειτουργίας και το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει στο Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης (χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), για τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ.