Η κατάργηση της αρχής της δεδηλωμένης

Αν εξαιρέσει κανείς τους ελάχιστους δημάρχους και περιφερειάρχες που εξελέγησαν με πλειοψηφία 50% + 1 από το α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών , οι υπόλοιποι είναι «άρχοντες» μειοψηφίας , αφού δεν διαθέτουν πλειοψηφία συμβούλων μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια . Άρα , θα είναι πρόσωπα διακοσμητικά , έρμαια των εκάστοτε διαθέσεων κι επιδιώξεων των όποιων πλειοψηφικών ομάδων θα συγκροτούνται κάθε φορά ή θα αναγκαστούν σε συμφωνίες παρασκηνίου , τύπου «δούναι και λαβείν» , προκειμένου να εξασφαλίζουν τις επιθυμητές πλειοψηφίες .

Το επιχείρημα ότι το νέο σύστημα ευνοεί τις συγκλίσεις , τις συνεργασίες κλπ είναι φαιδρό κι έωλο , αφού οι αυτοδιοικητικές αποφάσεις , στη ρίζα τους , είναι βαθιά πολιτικές , διέπονται από ιδεολογικές – ταξικές γραμμές που διαπερνούν την κοινωνία οριζόντια και κάθετα και με κανέναν θεμιτό τρόπο δεν μπορούν να γίνουν χυλός από τον οποίο θα τρέφονται και θα μένουν ΟΛΟΙ ευχαριστημένοι . Όπως είπε κάποιος : «…δεν μπορείς να βάλεις πέντε λύκους και ένα πρόβατο να ψηφίσουν τι θα φάνε για δείπνο».

Αναρωτιέται , κανείς , πόσο νοσηρός μπορεί να ήταν ο νους που εφηύρε αυτό το εκλογικό έκτρωμα , να εκλέγονται , δηλαδή , οι σύμβουλοι την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική και την άλλη Κυριακή να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με απόλυτο πλειοψηφικό σύστημα , με αναμέτρηση των δύο πρώτων του α΄ γύρου .

Ποια λογική μπορεί να στηρίξει αυτό το παράδοξο και παρανοϊκό φαινόμενο να εγκρίνουν οι πολίτες στον α΄ γύρο , κατά πλειοψηφία , το πρόγραμμα , την πρόταση , το όραμα και τον συνδυασμό ενός υποψηφίου δημάρχου και την άλλη Κυριακή να καταψηφίζουν τον δήμαρχο αυτόν και να υπερψηφίζουν τον υποψήφιο του οποίου καταψήφισαν την πρώτη Κυριακή το πρόγραμμα , την πρόταση , το όραμα και τον συνδυασμό .
Δυστυχώς , αυτά μπορούν να συμβαίνουν μόνο στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.

Διότι , με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν πανελλαδικά γελάει , τώρα μεν , και το παρδαλό κατσίκι , πλην όμως θα κλάψουν , αύριο , οι πολίτες αφού :

-Σε διάφορους δήμους και περιφέρειες εξελέγησαν στο β΄ γύρο οι πρώτοι του α΄ γύρου αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο συμβούλιο , ενώ

-Σε άλλους δήμους και περιφέρειες εξελέγησαν στο β΄ γύρο οι δεύτεροι του α΄ γύρου με αποτέλεσμα ο «νικητής» δήμαρχος ή περιφερειάρχης να έχει λιγότερους συμβούλους από τον «ηττημένο» !!!

Ουσιαστικά , πρόκειται για κατάργηση της συνταγματικής αρχής της δεδηλωμένης , η οποία δεδηλωμένη αναφέρεται μεν στις πολιτικές εκλογές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργηθεί από την αυτοδιοίκηση που είναι ένας λαογέννητος ιστορικός δημοκρατικός θεσμός .

Αν οι εφευρέτες του νέου εκλογικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση πίστευαν πράγματι στην απλή αναλογική , θα επέτρεπαν το αυτονόητο , αυτό , δηλαδή , που γίνεται και στις βουλευτικές εκλογές , όπου ο αρχηγός του κόμματος το οποίο ήρθε πρώτο ( ακόμα κι αν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών) παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση , επαναλαμβάνονται οι εκλογές .

Εν ολίγοις , θα έδιναν το δικαίωμα στον υποψήφιο που ήρθε πρώτος στις αυτοδιοικητικές εκλογές να ζητήσει από το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο την απαιτούμενη πλειοψηφία (50%+1) και να γίνει δήμαρχος ή περιφερειάρχης εφόσον αυτό επιτευχθεί .
Μέσα στο ζοφερό πολιτικό , κοινωνικό , οικονομικό πλαίσιο που ζούμε σήμερα , οι πολίτες δεν πρέπει να λησμονούν πως αυτό το περίεργο και «ύποπτο» νέο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση είναι βασικό συστατικό στοιχείο του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (συνέχεια του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) με τον οποίο , στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας , επιδιώκεται η περαιτέρω προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στις ανάγκες της ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου , προς όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Βαγγέλης Μητράκος