Η κακοκαιρία «EVA» επελαύνει στην Ελλάδα

Πότε αναμένεται να χτυπήσει την Πελοπόννησο

Ένα μέτωπο ισχυρών καταιγίδων μήκους 900 χλμ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στα ανοικτά του Ιονίου και προσεγγίζει τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που ήδη επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και

δ) από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

Η εκτίμηση όλων των μετεωρολόγων είναι ότι η κακοκαιρία Eva θα επηρεάσει σε τρεις φάσεις σχεδόν όλη τη χώρα προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα ενδεχομένως και κατολισθήσεις.

Καταιγίδες μήκους 900 χλμ

Ένα μέτωπο ισχυρών καταιγίδων μήκους 900 χλμ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στα ανοικτά του Ιονίου και προσεγγίζει τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Η κακοκαιρία EVA, που ξεκίνησε από την Ιταλία. αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες, να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας.

Από το πρωί, έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε το πρωί, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τη σφοδρότητα των φαινομένων και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ έως νωρίς αύριο το απόγευμα.

Ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη η εκτίμηση είναι ότι θα χτυπηθούν με δύο-τρία κύματα καταιγίδων προς τα ξημερώματα της Κυριακής (6/11).