Η Έλενα Δημητρακοπούλου υπεύθυνη του Δικτύου Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ανακοίνωση του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα

Με την παρούσα ορίζουμε (ύστερα από εισήγηση της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας. Γ. Ζαχαράκη), την κα. ΕΛΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ως υπεύθυνη – συντονίστρια για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας στα πλαίσια της λειτουργίας της Αναπτυξιακής ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, που απλά θα φέρει το όνομα Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, με τη συμμετοχή όλων όσων απασχολούνται με τον ευρύτερο τουριστικό τομέα!

• Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους όσους απασχολούνται με τον ευρύτερο τουριστικό τομέα

σε θέματα:

—βελτίωσης των συστημάτων προβολής, μάρκετινγκ, επικοινωνίας και πληροφορικής

—εκπαίδευσης και συμβουλών από τους καλύτερους ειδικούς

—ενημέρωσης για την αξιοποίηση Προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ,

—βελτίωσης του brand name & brand recognition, όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στη περιοχή των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα,

—πιό ενεργητικής παρουσίας στις Διεθνείς Εκθέσεις, αλλά με σοβαρό διαφημηστικό υλικό, κλπ.

—αξιοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου, για την προώθηση των αγροτικών / καλλυντικών μας προϊόντων

—αξιοποίησης των Εκδηλώσεων για τα 2500 Χρόνια και γενικώτερα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα 2500 Χρόνια (όσο ενδιαφέρον καταφέρουμε μόνοι μας να προκαλέσουμε), για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του Δήμου μας!

 

Επίσης αξιοποίησης όλων των τοπικών γιορτών και πανηγυριών στη περιοχή μας:

 Η Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σελλασία

— Η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα

— Η Γιορτή του Τσίπουρου στο Γεωργίτσι

— Η Γιορτή της Πιταρούδας στα Χρύσαφα

— Η Γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρι

— Η σχεδιαζόμενη Γιορτή του Κρασιού στους Γοράνους

— Το Πανηγύρι του Μυστρά

— Η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο μετρό στο Σύνταγμα

— Η SPARTAGROTICA = Διεθνή Έκθεση Σπαρτιατικών Προϊόντων

• Άλλες αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως η lolivers.org  και άλλες που θα δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας!

———————————————————
Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια:
1• Να καταγραφούν ηλεκτρονικά όλες οι Επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό στη Λακωνία και που ανήκουν σε γυναίκες ή διοικούνται από γυναίκες (Ξενοδοχεία, Εστίαση, Τουριστικά Πρακτορεία, Tour Operators, Τουριστικά Λεωφορεία, Εμπόριο) και όλοι οι χώροι που προσελκύουν επισκέπτες (Μουσεία, Μνημεία, Εκθεσιακοί Χώροι, Μοναστήρια, Τοπικές Γιορτές – Φεστιβαλ, Αθλητικοί Αγώνες, Πολιτιστικοί, Αθλητικοί και Ορειβατικοί Σύλλογοι) με σκοπό την ανάδειξη προβολή των υπηρεσιών και του έργου τους!

2• Για τη διοργάνωση Ημερίδων για την προβολή της τοπικής Γαστρονομίας (και cooking lessons) για ντόπιους κι επισκέπτες- αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες και μοναδικές συνταγές τους αποκλειστικά με προσφορά τοπικών προϊόντων και φιλοξενία σε τοπικούς χώρους εστίασης.

Σε κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να προσκληθούν και γνωστοί chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

3• Για τη διοργάνωση οργανωμένων επισκέψεων σε αγροτικές μονάδες με σύντομη συμμετοχή των επισκεπτών στη διαδικασία της παραγωγής, όπου αυτό είναι εφικτό και ασφαλές (μάζεμα ελιάς παραγωγή λαδιού, παστών χοιρινών, ζυμαρικών, φυτικών καλλυντικών, κλπ.), με μαθήματα και τεστ γευσιγνωσίας, cooking classes, συμμετοχή σε παραδοσιακές γιορτές, οργανωμένες ξεναγήσεις στα μνημεία πολιτισμού, κλπ.

4• Για το Σχεδιασμό Webinars με σκοπό την εκπαίδευση και εξοικίωση, όσων ενδιαφέρονται, με τα social media ως μέσω προβολής των επιχειρήσεων τους, την κατασκευή ιστοσελίδων και eshop και γενικότερα των δυνατοτήτων δικτύωσής τους

5• Για το Σχεδιασμό διαδραστικών ξεναγήσεων στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

6• Για τη Διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων με σκοπό την προσέλκυση τουριστών και κόσμου (ενδεικτικα: στην πόλη της Σπάρτης, στην Αρχαία Σπάρτη, στο Μυστρά, τον Πάρνωνα, τη Μάνη, την Ελαφόννησο, και τη Μονεμβασιά), όπως: 

▪—-Ανάδειξη περιοχών με τεχνικές φωτισμού

▪—-Κινητό Μουσείο

▪—-Δημόσια Τέχνη απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση και

▪—-Οργανωμένες Περιηγήσεις γύρω από αυτά τα εκθέματα

7. Για τη Συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, τους Πολιτιστικούς και Εξωραϊστικούς Συλλόγους της περιοχής μας, για το σχεδιασμό, ενδεικτικά, Φεστιβάλ, Εκδηλώσεων, και Διαγωνισμών:

▪ ▪ ποίησης
▪ ▪ χορού – πάνω από 10 είδη
▪ ▪ μουσικής (λαϊκής, rick, jazz, κλασσικής)
▪ ▪ γυμναστικής
▪ ▪ γιόγκα
▪ ▪ πολεμικών τεχνών
▪ ▪ σπαρτιατικής κουζίνας
▪ ▪ παιδικού θεάτρου
▪ ▪ Αρχαίας Ελληνικής διατροφής και Μέλανα Ζωμού!
▪ ▪ παρουσιάσεις μεταλλουργών για το πως κατασκεύαζαν τα όπλα την αρχαία εποχή
▪ ▪ παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με τη Σπάρτη, και σειρά διαλέξεων για τον Δωρικό πολιτισμό από τον φιλόσοφο Απόστολο Πιερρή
▪ ▪ Μικρή Απέλλα, όπου στη Πλατεία της Σπάρτης θα στήνουμε ένα ωραίο σαλόνι όπου θα συζητιώνται με τους υψηλούς καλεσμένους διάφορα θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, κοσμολογίας, ιατρικής, θεάτρου, τεχνών, ποίησης, γεωπολιτικής, κ.α.
▪ ▪ Εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Ἰνστιτούτο Ἔρευνας Βυζαντινοῦ Πολιτισμοῦ στὸν Μυστρὰ, την Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών, το European Public Law Organization (EPLO) του Καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, το ICC Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τη Πνευματική Εστία Σπάρτης!
▪ ▪Συνέχιση των δράσεων του SPARTA ECONOMIC FORUM
▪ ▪ Κινηματογράφηση με drone όλης της μοναδικής φυσικής ομορφιάς, από Ταΰγετο μέχρι Πάρνωνα = μονοπάτια, φαράγγια, κορυφογραμμές, παραπόταμους, κλπ. και όλων των αρχαιοτήτων!
▪ ▪ Δημιουργία επώνυμου Τουριστικού Οδηγού / Tourist Guide 7*αστέρων /αγγλόφωνου website / Οδηγού, αλλά και virtual guide που θα αναδεικνύει ότι έχουμε να παρουσιάσουμε σε:
—Museums
—Archaeological sites
—Restaurants, taverns, cafés, and shops (by type & style)
—All sports activities
—Trekking guide
—Mountaineering guide
—All events, happenings, symposia, conferences, etc.
—2500 events
—Church & religious events
—Monasrety & Church visits
—Panygeria and local festivals
—Places of pristine beauty
—weekend wellness retreats
—wildlife lookouts
—visits to local production facilities
(για καθένα από αυτά ίσως χρειαστεί επιπλέον ειδική ομάδα εργασίας!!)
▪ ▪ Χρηματοδότηση του Διαγωνισμού για τη Φιλοτέχνηση του νέου εμβληματικού σήματος
(α) για το Δήμο Σπάρτης,
(β) για τα Σπαρτιατικά προϊόντα (κάποιου είδους trade mark),
(γ) για τα 2500 Χρόνια
▪ ▪ Δράσεις για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821
▪ ▪ Αμερικανοί Φιλέλληνες του 1821 – με την στήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ!
▪ Διεθνή Συμπόσια με θέματα:
▪ ▪ Το Μοναδικό και Αμίμητο Σύνταγμα του Λυκούργου
▪ ▪ Τη Μάχη των Θερμοπυλών
▪ ▪ Τις Γυναίκες στη Σπάρτη
▪ ▪ Το νόημα και η ουσία του Δωρικού Πολιτισμού
▪ ▪ Τον Πελοποννησιακό Πόλεμο
▪ ▪ Τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη» -The Τhucydides Trap
▪ ▪ Την άνοδο και τη Πτώση των Ηγεμονικών Δυνάμεων
▪ ▪ Βίοι Παράλληλοι: Σπάρτη-Αθήνα-Ρώμη-Washington
▪ ▪ Λυκούργος και Καποδίστριας
▪ ▪ Μαθήματα από τη Σπαρτιατική Ηθική και τις Σπαρτιατικές Ηγετικές Αρετές
▪ ▪ Με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και πολλά Πανεπιστήμια: Λυκούργος και Αμερικανικό Σύνταγμα: στην Washington DC, Συμπόσιο με θέμα «Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Λυκούργος»! (Το σύνταγμα των ΗΠΑ έχει πάρει πολλά στοιχεία από τις Ρήτρες του Λυκούργου: Διπλή Αρχηγία = Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, Γερουσία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και Commander-in-Chief, κ.α.)
▪ ▪ Στο Λονδίνο με τη Βρετανική Πρεσβεία και το NOTTINGHAM UNIVERSITY: Λυκούργος και Βρετανικό Σύνταγμα:  Συμπόσιο στο Λονδίνο -ίσως σε Αίθουσα του Βρετανικού Κοινοβουλίου με θέμα: «Βίοι Παράλληλοι: Τα Πολιτεύματα της Σπάρτης και του Ηνωμένου Βασιλείου»! (Βασιλεία, Βουλή των Λόρδων, Δημοκρατία, άγραφο σύνταγμα)
▪ ▪ Με τη Κινεζική Πρεσβεία: Λυκούργος και Κομφούκιος
▪ ▪ Με την Ιαπωνική Πρεσβεία: Σπάρτη και Ιαπωνία: η Ηθική του ή τάν ή επί τάς και των Σαμουράϊ
▪ ▪ Με την Ιταλική Πρεσβεία: Λυκούργος και Ρώμη στις Αίθουσες της Ιταλικής Γερουσίας στη Ρώμη, σε συνεργασία με το European Public Law Organization (EPLO), του Καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, Συμπόσιο για τον «Λυκούργο και το Πολίτευμα της Ρώμης» (οι Ρωμαίοι σε πολλά αντέγραψαν το πολίτευμα του Λυκούργου)!
▪ ▪ Με την Αιγυπτιακή Πρεσβεία: Σπάρτη και Αίγυπτος (κατά τον Ηρόδοτο 6.53.2, οι Σπαρτιάτες βασιλείς είχαν Αιγυπτιακή καταγωγή μέσω Ιούς και Περσέα  –  «οἱ τῶν Δωριέων ἡγεμόνες Αἰγύπτιοι ἰθαγενέες.»)
▪ ▪ Με τη Γαλλική Πρεσβεία:  Πρεσβεία: Βιλλεαρδουίνοι- Γάλλοι και Μυστράς
▪ ▪ Με την Ισραηλινή Πρεσβεία: Σπάρτη και Ισραήλ (κατά τους Μακκαβαίους Α’ και Β’, οι Σπαρτιάτες και οι Ισραηλίτες ήταν ‘αδέλφια’)!
………………………………………………………..
▪ Παλαιολόγεια 2021 / Συμπόσια 
▪ Μυστράς και Αναγέννηση
▪ Πλήθων και Αναγέννηση
▪Αίτια Παρακμής του Βυζαντίου
▪ Η Οικουμενική Σύνοδος στην Φερράρα για την Ένωση των Εκκλησιών
▪Λεωνίδας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και  1821: Θυσία για την Ελευθερία
………………………………………………………….
▪ Δημιουργία συστήματος διαλέξεων από τους επιφανέστερους λόγιους για θέματα Σπαρτιατικού πολιτισμού, Σπαρτιατικής αρχαιολογίας, και Σπαρτιατικής ιστορίας.
 
▪ Διεθνές Συμπόσιο με θέμα : «Από τις Ρήτρες του Λυκούργου και το πολίτευμα της Σπάρτης, στη συνέλευση της Καλαμάτας και στα Συντάγματα της Επαναστατημένης Ελλάδας» (Η συνέλευση της Καλαμάτας ψήφισε τη σύσταση της Μεσσηνιακής Γερουσίας (25 Μαρτίου 1821)».
Δυό μήνες αργότερα, στη συνέλευση της Μονής των Καλτεζών (26 Μαΐου 1821)αποφασίσθηκε η σύσταση της «Γερουσίας όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου», γνωστή ως «Γερουσία των Καλτετζών», ή «Πελοποννησιακή Γερουσία» και συντάχθηκε το πρώτο επίσημο έγγραφο του Ρλληνικού Κράτους «Πατρίς», που φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων. Η προσπάθεια πολιτικής διοργάνωσης συνεχίστηκς με τον Οργανισμό της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος (Μεσολόγγι, 9 Νοεμβρίου 1821), τη Συνέλευση των Σαλώνων (1520 Νοεμβρίου 1821), που συνέταξε τη «Νομική Διάταξι της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος», ένα είδος Συντάγματος και θεσμοθέτησε τον Άρειο Πάγο ως μιάς μορφής 12-Μελούς Κυβερνητικής Επιτροπής, και στο Προσωρινό Πολίτευμα  (πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα του 1822) που υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1η Ιανουαρίου 1822). Στις 13 Απριλίου 1823, αναθεωρήθηκε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, και ψηφίστηκε ο «Νόμος της Επιδαύρου» (δείχνοντας τη συνέχεια του νέου Συντάγματος με το προηγούμενο). Είχε 99 παραγράφους και έδινε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμό στην ιθαγένειά τους. Το Σύνταγμα αυτό αντικαταστάθηκε το 1827 από το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» που ψηφίστηκε στην Τροιζήνα, κατά τη διάρκεια της Γ’ Εθνοσυνέλευσης.
….. και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών!