ΓΣΕΒΕΕ και Ο.Ε.ΕΣ.Π. υπέρ της παραμονής της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη

Η ΓΣΕΒΕΕ & η Ο.Ε.ΕΣ.Π. απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη.

Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, η ΓΣΕΒΕΕ ως αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από την Λακωνία (Επιμελητηρίου και τοπικής Ομοσπονδίας ΕΒΕ), θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία που ήδη διαδραματίζει για την τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες (ΕΒΕ) της Σπάρτης, η Νοσηλευτική Σχολή. Η μετακίνησή της θα προκαλέσει σημαντική απώλεια εισοδήματος για δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα που υποστηρίζουν επί χρόνια τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Επιπλέον, πλήγματα θα δεχθεί και η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης που τροφοδοτείται από τη Νοσηλευτική Σχολή.

Κυρία Υπουργέ,
Τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση οφείλετε να επανεξετάσετε το θέμα υπό το βάρος δύο σημαντικών εξελίξεων: Πρώτον, της απόφασης του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη. Πρόκειται για εξέλιξη που ακυρώνει το Βασικότερο επιχείρημα που επικαλέστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και κατέληγε πώς το υπάρχον νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών και φοιτητριών της. Δεύτερον, της εσπευσμένης όσο και αδικαιολόγητης απόφασης μετακίνησης όλων των φοιτητών, κι όχι μόνο των πρωτοετών (όπως είχε υποσχεθεί η προηγούμενος Υπουργός) στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή όσων σπουδάζουν στο 2°, 3° και 4° έτος. Είναι μια απόφαση που αλλάζει προς το χειρότερο μια ήδη δυσμενή κατάσταση και θα οδηγήσει σε ακαριαίο οικονομικό θάνατο πολλούς επαγγελματίες της Σπάρτης!

Η ΓΣΕΒΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι η συνέχεια της οικονομικής ζωής και τα θετικά παραδείγματα πρέπει να διαφυλάσσονται και να αναπαράγονται κι όχι να ανατρέπονται σε Βάρος της εργασίας και του επιπέδου ζωής χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών.

Ο Πρόεδρος
Γιώργος Καββαθάς

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Κουράσης

Κυρία Υπουργέ,
Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), θα ήθελαν επί ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να σας γνωστοποιήσουν το ψήφισμα που εξέδωσε η Ομοσπονδία μας την 1η Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με τη Νοσηλευτική Σχολή στη Σπάρτη.

Η απόφαση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη βρίσκει την Ομοσπονδία μας αντίθετη, καθώς μια τέτοια απομάκρυνση θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής. Εξάλλου, ύστερα και από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δωρεά δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Σπάρτη, δεν υφίσταται πλέον ο λόγος στον οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω μεταφορά.

Επίσης, θα θέλαμε να σταθείτε και να επανεξετάσετε το εξής σημείο: Η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού κ. Γαβρόγλου θα γινόταν σταδιακά. Στα νέα Μηχανογραφικά Δελτία η Νοσηλευτική θα είχε έδρα την Τρίπολη όπως και έγινε, αλλά οι υπάρχοντες φοιτητές (2ου, 3ου και 4ου έτους) θα αποφοιτούσαν από τη Σπάρτη. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Η μετακίνηση όλων των φοιτητών με απλή απόφαση και όχι με βάση το νόμο, μας γεννά ερωτήματα για την νομιμότητά της και για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών. Η επιστροφή των φοιτητών των προηγούμενων ετών στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης είναι επιτακτική ανάγκη για την λακωνική κοινωνία.

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας το ψήφισμα της Ομοσπονδίας μας και ευελπιστούμε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Βαγενάς

Ο Γεν. Γραμματέας
Αντώνιος Καλοθέου