Γιώργος Κυριακούλιας: Η επόμενη ημέρα για τη Δημόσια Υγεία στη Λακωνία

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Δημήτρη Πτωχό

Γεγονός αποτελεί πλέον η επικείμενη κατασκευή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, καθώς μετά από καθυστέρηση μηνών, δόθηκε επιτέλους το πράσινο φως για την ανάθεση και υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για μία επένδυση μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας, καλούμενο το νέο Νοσοκομείο να καλύψει σοβαρές υγειονομικές ελλείψεις του Νομού, τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο πόρων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας στην ελληνική επαρχία.
Τα ήδη υπάρχοντα Νοσοκομεία του Νομού Λακωνίας σε Σπάρτη και Μολάους, παρά τις συνεχείς και υπεράνθρωπες προσπάθειες της διοίκησης και του προσωπικού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στις ανάγκες των δικαιούχων. Η υποστελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες, καθώς και η έλλειψη εξοπλισμού καθιστούν δύσκολη την υγειονομική κάλυψη των ασθενών. Το παρόν προσωπικό εργάζεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προσπαθώντας να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με τον πλέον βέλτιστο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η επίλυση των προβλημάτων των παρόντων υγειονομικών δομών του Νομού, αποτελεί χρόνιο ζήτημα που απασχολεί τη Λακωνία και τη καθημερινότητα των πολιτών και η δημιουργία του Νέου Νοσοκομείου έρχεται σε απάντηση αυτών, κινούμενο προς την κατεύθυνση εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των παροχών της δημόσιας υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Καλούμενοι να αξιολογήσουμε το νέο έργο, όπως αυτό προβλέπεται να διαμορφωθεί, εστιάζουμε στα εξής σημεία και στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στη δημόσια υγεία της Λακωνίας:

• νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (κάλυψη των θέσεων σε όλες τις ειδικότητες) και συνεχούς επιμόρφωσης αυτού μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• εκσυγχρονισμός τμήματος επειγόντων περιστατικών
• ιατρο-διαγνωστικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας (αξιοποίηση της τηλεϊατρικής για απομακρυσμένα σημεία του Νομού)
• 164 κλινικές θέσεις με περίθαλψη αποκλειστικά σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας
• 8 σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ
• 12 κλίνες με δυνατότητα μετατροπής σε ΜΑΦ
• ενίσχυση του ΕΚΑΒ με την πρόσληψη προσωπικού και την εισαγωγή νέων μέσων μετακομιδής δια ξηράς και δια αέρος (2 ελικόπτερα, 2 αεροπλάνα)
• δημιουργία τμήματος ψυχικής υγείας παίδων και εφήβων και γενικότερα ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας ψυχικής υγείας με εισαγωγή νέων προγραμμάτων σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού
• ένα ενεργειακά αποδοτικό, φιλικό προς το περιβάλλον κτηριακό συγκρότημα, υψηλότατων περιβαλλοντικών προδιαγραφών στο σχεδιασμό του (πιστοποίηση LEED)
• σύγχρονες πρακτικές νοσηλείας σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο εργασιακό περιβάλλον
Το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης έχει ως στόχο να φέρει σημαντικές αλλαγές στη δημόσια υγεία του τόπου μας, οι οποίες πρόκειται να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, εξασφαλίζοντας σε όλους την πρόσβαση στο μέγιστο αγαθό της δωρεάν δημόσιας υγείας, ενός αγαθού που δεν επιτρέπεται στις ημέρες μας κανένας να στερείται ή να λαμβάνει μη επαρκώς. Έφτασε επιτέλους η ώρα για τη Λακωνία να αποκτήσει το Νοσοκομείο και τις υπηρεσίες υγείας που της αξίζει.

Γιώργος Π. Κυριακούλιας
Φαρμακοποιός
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος