Στην Καλαμάτα η Γιάννα Αγγελοπούλου – Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση (pics)

Η Καλαμάτα έχει μια σπουδαία ιστορία και ανθρώπους δημιουργικούς

Παράλληλα, και στο πλαίσιο της συνάντησής της στο δημαρχείο Καλαμάτας, με τον πρώτο πολίτη της πελοποννησιακής πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, η κα Αγγελοπούλου ευχήθηκε «μετά από χρόνια να υπάρχει μία σφραγίδα στην οποία θα αναγράφεται ότι το 2021, στα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο δήμαρχος έκανε πράγματα για τον τόπο του και τους κατοίκους του». Ανταπαντώντας, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι «ως δήμος Καλαμάτας προετοιμαζόμαστε για αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις. Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία, με την Εκκλησία μας, με το Πανεπιστήμιο». Αναφέρθηκε δε στην χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ δράση του δήμου με τίτλο «Καλαμάτα 2021 Δρόμοι Ελευθερίας» η οποία αφορά τη μελέτη και ανάδειξη σημαντικών τοπικών παραμέτρων της εποχής του 1821 και τη σύνδεσή τους με το σήμερα, ενώ περιλαμβάνει και τη δημιουργία ψηφιακών πολυμεσικών εφαρμογών, που θα αναπλάθουν μνήμες και εικόνες στην πόλη σχετικά με το 1821, με διαδραστικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.

«Η Καλαμάτα έχει μια σπουδαία ιστορία και ανθρώπους δημιουργικούς. Είναι η ‘Μασσαλία του Μοριά’. Και όλοι εμείς στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” εργαζόμαστε για επετειακές δράσεις που θα οδηγήσουν την Καλαμάτα ακόμη ψηλότερα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο δήμαρχος δώρισε στην πρόεδρο της επιτροπής, αντίγραφο της προκήρυξης «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» που δημοσιοποίησε το 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία και απευθυνόταν προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, καθώς και αντίγραφο της σφραγίδας του πρώτου δήμου Καλαμάτας το 1830. Οι τοπικοί φορείς προσέφεραν ακόμη στην αντιπροσωπεία της επιτροπής και τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς, όπου βρίσκεται η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Εκεί ξεναγήθηκε από την Βίκυ Καρέλια, ιδρυτικό μέλος του μουσείου και πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας και του ιδρύματος. «Σπάνια έχω δει κάτι σαν αυτό που κάνει η κυρία Καρέλια και οι συνεργάτες της. Διατηρούν θησαυρούς και μοναδικά στοιχεία του παρελθόντος και τα παραθέτουν εδώ με μοναδικό τρόπο. Αυτό τιμά εκείνη, τιμά την πόλη της, τιμά την οικογένειά της και εμείς ως Επιτροπή ‘Ελλάδα 2021’ θα θέλαμε να βλέπαμε τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της τέχνης των Ελλήνων ανά τους αιώνες» ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής μετά την επίσκεψη. Η αντιπροσωπεία μετέβη επίσης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της κοινοφελούς επιχείρησης δήμου Καλαμάτας «Φάρις» Παντελή Δρούγα, και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή εικαστικού εργαστηρίου Παναγιώτη Λαμπρινίδη και τον διευθυντή του δημοτικού ωδείου Στάθη Γυφτάκη.

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα μεταβεί στον δήμο Ρήγα Φεραίου και την πόλη της Λαμίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ