Για διοικητικό αλαλούμ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

"Κινδύνους επανεξάπλωσης του ιού προκαλεί η κυβέρνηση με τις αντικρουόμενες οδηγίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες"

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 34781/04-06-2020 και την από 9.6.2020 ισχύουσα εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών (ΑΔΑ:9Β3Π46ΜΤΛ6-Χ5Α) τίθεται σε κίνδυνο η υγεία πολιτών και εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προκαλείται αλαλούμ για όσους επιχειρούν να φτάσουν στα γκισέ του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα της Εγκυκλίου: «…οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση – αλλά όχι αποκλειστικά- κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού». Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται επίσης ότι « δεδομένου ότι συντρέχουν ακόμη οι λόγοι που επιβάλλουν την λήψη μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεωρείται πλέον πρόσφορη επιλογή, στο πλαίσιο προστασίας τόσο των εξυπηρετούμενων πολιτών όσο και των υπαλλήλων του Δημοσίου, η εξυπηρέτηση του κοινού να εξακολουθήσει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού,…,αλλά όχι αποκλειστικά».

Η Πυθία θα τα όριζε σαφέστερα!

Στο δια ταύτα, οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα είχαν καταφέρει, παρά τις ελλείψεις σε ψηφιακές και υλικοτεχνικές υποδομές και την έλλειψη της απαιτούμενης μέριμνας ενίσχυσης από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προγραμματισμένων ραντεβού, που επιβλήθηκαν κατά την έξαρση της πανδημίας ως μέρος των έκτακτων μέτρων περιορισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η επικοινωνιακή σπουδή της κυβέρνησης να προβάλλει την εικόνα επαναφοράς στην κανονικότητα, την οδήγησε να επαναφέρει βεβιασμένα την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Η προσπάθεια της υιοθέτησης των παραπάνω αντικρουόμενων οδηγιών από τις δημόσιες υπηρεσίες έχει προκαλέσει σύγχυση στη λειτουργία τους, αυξημένη ταλαιπωρία για τους πολίτες, εκτόξευση του διοικητικού κόστους διεκπεραίωσης και κινδύνους επαναξάπλωσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα:

 Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες για το εάν είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν με ηλεκτρονικά και “απρόσωπα” μέσα ή αν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

 Προκαλείται σε μεγάλο βαθμό αχρείαστη προσέλευση πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν χωρίς την προσέλευσή τους.

 Η παραπάνω προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες και η υποχρέωση της άμεσης εξυπηρέτησής τους από τους εργαζόμενους σε αυτές, αναιρεί την προτεραιοποίηση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης και των προγραμματισμένων ραντεβού.

 Το ασαφές πλαίσιο ιεράρχησης στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προκαλεί αδικίες και φαινόμενα καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, με τη δημόσια διοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτή να βρίσκονται σε διοικητικό αδιέξοδο και νομικό κίνδυνο, προσπαθώντας να εφαρμόσουν δύο αντικρουόμενες οδηγίες της ίδιας Εγκυκλίου.

Τελικά, παρά τα αντίθετα προβαλλόμενα στην εγκύκλιο (τουλάχιστον ως προς τη αποφυγή της διασποράς του ιού), ο συνωστισμός που προκαλείται στις υπηρεσίες, σε γραφεία και χώρους αναμονής, ακόμη και στο πεζοδρόμιο έξω απ΄τα κτίρια των υπηρεσιών, τελικά αφήνει υγειονομικά εκτεθειμένους, τόσο τους πολίτες όσο και τους υπαλλήλους απέναντι στον κορωνοϊό.

Για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας καλούμε την κυβέρνηση να παραμερίσει το επικοινωνιακό κατασκεύασμα της υποτιθέμενης κανονικότητας. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για να παίζουμε με διοικητικούς «χρησμούς» που δυσχεραίνουν το έργο της δημόσιας διοίκησης προς την κοινωνία και θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Ας προχωρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., παράλληλα με την απαραίτητη ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και την λειτουργική στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, στην έκδοση ξεκάθαρων οδηγιών για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σύγχυσης και δυσλειτουργιών που η ίδια προκάλεσε στο βωμό της επικοινωνιακής της πολιτικής. Δυστυχώς, οι συμβουλές των επικοινωνιολόγων δεν αρκούν για να διοικηθεί με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια το κράτος.