Γαλλία | Νέες απεργίες κατά του συνταξιοδοτικού

Ποια θα είναι τα αιτήματα τους

Σε νέα απεργία προχωρούν την Τρίτη, 7 Μαρτίου οι πολίτες της Γαλλίας προκειμένου εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για την μεταρρύθμιση που αφορά το συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρει η  Deutsche welle, οι Γερουσιαστές αναγκάζονται να εξετάσουν τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό που έφτασε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο και που δεν ψηφίστηκε . Στο μεταξύ ο χρόνος πιέζει και η κοινωνία βράζει. Πάνω από το 60% των πολιτών απορρίπτει τη μεταρρύθμιση και τα Συνδικάτα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη γενική απεργία που θα γίνει την Τρίτη 7 Μαρτίου.

«Εβδομάδα των παθών»

«Εβδομάδα των παθών» είναι για την κυβέρνηση, αφού σε ορισμένους κλάδους οι απεργίες έχουν ήδη ξεκινήσει προειδοποιητικά: Από την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο ξεκίνησαν με μειώσεις στην παραγωγή και σήμερα το απόγευμα ξεκίνησαν την απεργία  και οι φορτηγατζήδες.

Απεργία και στα μέσα μεταφοράς

«Στοπ στη Γαλλία» θα είναι το σύνθημα των διοργανωτών της απεργίας της  Τρίτης. Ο στόχος είναι να παραλύσει η  χώρα  προκειμένου  η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μακρόν  να αναγκαστούν να  υποχωρήσουν. Για να το πετύχουν αυτό οι διοργανωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τουλάχιστον την Τετάρτη και τη Πέμπτη.

Σήμερα λήγουν και οι δεκαπενθήμερες χειμερινές διακοπές σε όλες τις ζώνες εκπαίδευσης της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των συνδικάτων τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Τρίτη με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών συμμετείχε ήδη και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Κλειστοί θα είναι και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Απεργίες θα γίνουν και σε μετρό, λεωφορεία, σε σιδηροδρόμους αλλά θα περιοριστούν σημαντικά και οι αεροπορικές πτήσεις. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που αποτρέπουν τους πιο μαχητικούς να κηρύξουν επ’ αόριστον απεργία μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση.

enikonomia