Δικαίωση Νίκα για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο | Σπάρτη & Καλαμάτα στο Πρόγραμμα

Θετική εξέλιξη για το μείζον ζήτημα του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο.

Πλήρη ικανοποίηση και μεγάλη χαρά εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μετά τις εξαιρετικά θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Παναγιώτης Νίκας κινήθηκε γρήγορα και με απόλυτο σχεδιασμό, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Θωμάς.

“Σε απάντηση των σχετικών Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωστοποιούμε ότι η επέκταση του ∆ικτύου ∆ιανομής Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην ελληνική επικράτεια αποτελεί πρόβλεψη της εθνικής ενεργειακής μας στρατηγικής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες σχετικές πρωτοβουλίες κρατώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.Επί των ειδικότερου ζητήματος που τίθεται, σας γνωστοποιούμε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, βρήκε μια διαμορφωμένη κατάσταση η οποία δεν επέτρεπε την επέκταση του ∆ικτύου Φυσικού ΦΑ στην Πελοπόννησο διότι αφενός δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ∆ημόσιας Επιχείρησης ∆ικτύου∆ιανομής Αερίου Α.Ε. (∆Ε∆Α), αφετέρου δεν είχαν προβλεφθεί οι απαραίτητοι πόροι από την Περιφέρειαμε την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ο νέος Περιφερειάρχης έχει προβλέψει 20 εκατ. ευρώ για αυτό το έργο καιέχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό η ∆Ε∆Α, έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το Πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο με βάση τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή.Σε κάθε περίπτωση, η ∆Ε∆Α έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την προετοιμασία του έργου. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ∆ΕΣΦΑ δρομολογούνται τα απαιτούμενα έργα από τον ∆ιαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο. Σημειώνεται ότι δεν είχαν προβλεφθεί οι σταθμοί εξόδου του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την τροφοδότηση της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους και του Ναυπλίου.

Επίσης, έχει τώρα συμπεριληφθεί στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ∆ΕΣΦΑ η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαμάτας η οποία θα υλοποιηθεί με truck loading, που θα ξεκινήσει από τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα, έτσι ώστε να προχωρήσουν αυτές οι υποδομές και να επεκταθεί το ∆ίκτυο.”

Ικανοποιημένος και ευτυχής δηλώνει ο Π.Νίκας

“Οι θέσεις της Περιφέρειας ικανοποιήθηκαν πλήρως και ως εκ τούτου αισθάνομαι κι εγώ πλήρως ικανοποιημένος. Χαίρομαι πάρα πολύ, είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την απάντηση του υφυπουργού και από τις εξελίξεις που δρομολογεί” σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.

Όπως έκανε γνωστό, τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί τη ΔΕΔΑ, στην Αθήνα, για να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τα τιμολόγια.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε, παράλληλα, ευχαριστίες προς όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια της Περιφέρειας, η οποία ως στόχο είχε και πάντα θα έχει την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσα από την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που φέρει το φυσικό αέριο”.