«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ύδρευσης στα χωριά του Δήμου Σπάρτης

Διαμαρτυρία Τσίχλη στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών

Με το υπόμνημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 104343 /5-12-2023 και με το υπόμνημα προς την διεύθυνση οικονομικών τοπικής αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών , που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 104344/5-12-2023, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, διαμαρτύρεται έντονα για τα αυξημένα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς ύδρευσης- νερού στα χωριά του Ταϋγέτου του Δήμου Σπάρτης, μετά από καταγγελίες μελών και φίλων του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γεωργίτσι και στα γειτονικά χωριά, καταβάλλοντας διαχρονικά δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ ως ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Εσωτερικών,                                                                                                                     

Μετά από καταγγελίες πολλών συμπατριωτών μας, προς τον Σύνδεσμο των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος, για υπέρογκα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς ύδρευσης – νερού του Δήμου Σπάρτης, σας καταθέτουμε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία μας, πριν στραφούμε νομικά κατά του Δήμου Σπάρτης και της ΔΕΥΑΣ.   

Έχουμε φτάσει στο σημείο, οι λογαριασμοί ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, να περιέχουν κατά πολύ, φθηνότερα τιμολόγια, χαμηλότερα χρηματικά ποσά και οι λογαριασμοί ύδρευσης Σπάρτης ( νερό που προέρχεται από πάμπολλες φυσικές πηγές του Ταϋγέτου) να περιέχουν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Όσοι Δήμοι διαπίστωσαν οφειλές στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, ζήτησαν έκτακτη χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο και δεν μετακυλησαν  το βάρος στους πολίτες – δημότες, τη στιγμή που τα χωριά μας ερημώνουν.  Είναι αδιανόητο οι πολίτες να επωμιστούν το βάρος της ” μαύρης τρύπας ” της ΔΕΥΑΣ Σπάρτης , οφειλή που προέκυψε χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα χωριά μας, χωριά του Ταϋγέτου, ερημώνουν και παρατηρείται έντονο δημογραφικό πρόβλημα . Σε μία εποχή φθίνουσας πορείας για τα χωριά μας, απαιτούνται κίνητρα και όχι εμπόδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του πληθυσμού.         

Τις τελευταίες δεκαετίες ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου ,έχει υποστεί της συνέπειες της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από την αυτοδιοίκηση.

Οι ελλείψεις στις βασικές υποδομές και η απουσία ενός αναπτυξιακού σχεδίου έχουν οδηγήσει ένα τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με μοναδική βιοποικιλότητα και τεράστιες δυνατότητες για αγροτική παραγωγή και οικοτουρισμό ,να βρίσκεται στα πρόθυρα της ερημοποίησης.   Αναμένουμε πρωτοβουλία σας, στην πράξη , για την διόρθωση της ως άνω αδικίας, που δεν αφορά μονάχα τα χωριά του Ταϋγέτου , αλλά την πλειονότητα των χωριών του Δήμου Σπάρτης.       

Με εκτίμηση,

Αθήνα, 5/12/2023,    Αρ. Πρωτ. 162/5-12-2023,

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος,

Χρήστος Ηλ. Τσίχλης,

Βερανζέρου 34 ΤΚ. 10432 Αθήνα