7ος κύκλος εκδηλώσεων ΦΥΣΗκά Βαμβακού από τη Νέα Ζωή

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέα Ζωή» Βαμβακούς, εδώ και πολλά χρόνια, με το δυναμισμό των νέων του μελών και την πείρα των παλαιότερων, προσπαθεί να δώσει ουσία και περιεχόμενο στην ταυτότητά του. Στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του χωριού, με την προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών ετησίως. Όνειρο για εμάς, που αποτελούμε το σύλλογο, ήταν και είναι η αναγέννηση της Βαμβακους.

Μάλιστα η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για το χωριό μας καθώς ο νέος οργανισμός, «Η Αναβίωση της Βαμβακούς-Vamvakou Revival» έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα για την αναζωογόνηση του τόπου μας, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» που θα βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη της Βαμβακούς, με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή» στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή και δηλώνει στήριξη στο έργο που έχει ήδη ξεκινήσει στο όμορφο χωριό μας.

Καλοκαίρι 2019, λοιπόν, και ο Σύλλογος είναι εδώ συνεχίζοντας την πορεία του με τον 7ο Κύκλο Εκδηλώσεων. Στόχος μας και φέτος, η πλατεία και το χωριό μας να γεμίσουν με επισκέπτες. Οι δραστηριότητές μας συνδυάζουν μουσική και χορό, αθλητισμό και φυσικά την παράδοση. Καλούμε όλους εσάς, να συμμετάσχετε τόσο στις δικές μας εκδηλώσεις όσο και στα υπόλοιπα που συμβαίνουν στο χωριό μας τούτους τους μήνες.
Μα που αλλού; ΦΥΣΗκά Βαμβακού

Παρασκευή 26 Ιουλίου – Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στίς Πηγές
Ο εορτασμός ξεκινά από το πρωί (8.00 π.μ.) της 26ης Ιουλίου, στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στο Πλατύ Ποτάμι, όπου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της λειτουργίας οι πιστοί θα μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των «Πηγών», όπου και θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση.

Παρασκευή 26 Ιουλίου – Λαϊκή Βραδιά – Πλατεία Βαμβακούς – 10.00 μ.μ.
Ο εορτασμός της σημερινής μέρας ολοκληρώνεται το βράδυ (10.00 μ.μ.) στην Κεντρική Πλατεία της Βαμβακούς. Φέτος, συντροφιά θα μας κρατήσουν ο σπουδαίος λαϊκός μουσικοσυνθέτης, Βαγγέλης Κορακάκης, παρέα με τον γιό του, Βασίλη Κορακάκη. Συνοδοί τους σ’ αυτή τη βραδιά θα είναι το μουσικό σχήμα «Γραμμές».

Σάββατο 27 Ιουλίου – Άγιος Παντελεήμονας – Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς
Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Το πρωί, λοιπόν, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία (8.00 π.μ.), υπό του πρωτοπρεσβύτερου, Γεωργίου Μπλάθρα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, του οποίου το δεξιό κλίτος τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.

Σάββατο 27 Ιουλίου – Παραδοσιακό Πανηγύρι – Πλατεία Βαμβακούς – 10.00 μ.μ.
Ο διήμερος εορτασμός κλείνει φυσικά με το παραδοσιακό μας πανηγύρι (10.00 μ.μ.). Η βραδιά, εκτός από εξαιρετικό φαγητό, θα έχει και την απαιτούμενη μουσική. Έτσι, το μουσικό σχήμα «Γραμμές» παρέα με τους Παναγιώτη Αγγελακόπουλο (φωνή), Βασίλη Βήλο (κλαρίνο), Κώστα Γιουλτούρη (κρουστά) και Μιχάλη Δανιά (βιολί), θα μας σηκώσουν από τα τραπέζια μας, για να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε.

Παρασκευή 2 Αυγούστου – Οι Σπαρτιάτες Δρομείς στη Βαμβακού – Κεντρική Πλατεία – 8.00 μ.μ.
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ – ένα από τα μεγαλύτερα δρομικά γεγονότα της χώρας. Ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, στο τέλος του Σεπτέμβρη. Ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως. Επίσης, μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη, για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες (490 π.Χ.).Οι Σπαρτιάτες Δρομείς συμμετέχουν ενεργά στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και μάλιστα για όλους αποτελεί δρομικός στόχος. Τη βραδιά αυτή, έρχονται να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία από τη συμμετοχή τους τόσο στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ όσο και σε άλλους αγώνες υπεραποστάσεων. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Μάλιστα, θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Ultra | The Real Marathon, η οποία έχει ως βασικό θέμα το Σπάρταθλον.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Η Αναβίωση της Βαμβακούς-Vamvakou Revival».

Σάββατο 3 Αυγούστου – Μια Προπόνηση Spartan Race – 10.00 π.μ.
Ένα πρωινό αφιερωμένο στον αθλητισμό, απολαμβάνοντας μια προπόνηση Spartan Race στους δρόμους της Βαμβακούς. Ο Γιάννης Δημόπουλος, δρομικός προπονητής, υπερμαραθωνοδρόμος, πιστοποιημένος προπονητής Spartan Race και ο Χρήστος Βορβής, επίσης πιστοποιημένος προπονητής Spartan Race, έρχονται στο χωριό μας. Στόχος τους να μας μυήσουν στα μυστικά του μεγάλου αυτού αθλητικού event.
2 ομάδες | Dimopoulos Coaching και Spartan Cross
1 χωριό | Η Βαμβακού
1 κοινό στοιχείο | Η φυσική κατάσταση.
*Σημείο εκκίνησης: Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς

Κυριακή 11 Αυγούστου – Κάτω Βρύση – 11.00 π.μ.
Ξεχωριστό και αγαπημένο μέρος του χωριού μας, η Κάτω Βρύση. Μικροί μαζευόμασταν για μπουγέλο. Τώρα συγκεντρωνόμαστε, ψήνουμε και γλεντάμε. Μόνη υποχρέωση, να φέρει ο καθένας το κέρασμά του! Ρεφενέ δηλαδή …
Και παρότι ρεφενέ στο μεζέ, δεν έχουμε ρεφενέ στη διασκέδαση, καθώς θα είναι μαζί μας το μουσικό συγκρότημα SANTA BELLA-ΣΑΝ ΤΑΜΠΕΛΑ. Ο Φάνης Ζαχόπουλος, ο Γιώργος Κοντοχριστόπουλος και η Ελένη Ζαχοπούλου θα αναλάβουν να μας ταξιδέψουν στον κόσμο του Ρεμπέτικου με την κιθάρα, το μπουζούκι και τη φωνή τους.

Τετάρτη 14 Αυγούστου – Κεντρική Πλατεία – 8.00 μ.μ.
Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέα Ζωή»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή» καλεί τα μέλη του να συγκεντρωθούν στην πλατεία για τον ετήσιο απολογισμό, αλλά και για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν το χωριό μας. Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη.

Πέμπτη 15 Αυγούστου – Δεκαπενταύγουστος – Ετήσιο Μνημόσυνο Ευεργετών – Κεντρική Πλατεία
Η Βαμβακού τιμά με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας θα τελέσει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Βαμβακούς Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
(8.00 π.μ.). Μετά το πέρας της Λειτουργίας θα ακολουθήσουν η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και το Ετήσιο Μνημόσυνο προς τιμή όλων των ιστορικών ευεργετών του Ναού, αλλά και της Κοινότητας.

Σάββατο 17 Αυγούστου – Επέτειος Θυρανοιξίων- Ι.Ν. Αγίου Εφραίμ του Νέου
Και φέτος, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Λειτουργία (8.00 π.μ.) στον Ι.Ν του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Ύστερα, θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Κυριακή 18 Αυγούστου – Παλιό Καταφύγιο Πάρνωνα – 9.00 π.μ.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται, στην εκκλησιαστική κορυφή του Πάρνωνα, τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο – τον επονομαζόμενο Κούρο, προστάτη των κτηνοτρόφων-. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι πιστοί κατηφορίζουν και συγκεντρώνονται στο χώρο του Παλαιού Καταφυγίου (Θέση Αυριαλού), όπου ακολουθεί συνεστίαση και παραδοσιακό ολοήμερο γλέντι.