Η ΕΘΟΛ επιστρέφει με … «Το τάβλι»

Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων

Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ) σας προσκαλεί να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι» σε σκηνοθεσία Κώστα Λαού.

Οι παραστάσεις θα δοθούν:

Κυριακή 1 Αυγούστου Βαμβακού

Δευτέρα 2 Αυγούστου Χρύσαφα

Τετάρτη 4 Αυγούστου αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου

Σάββατο 7 Αυγούστου Μυρτιά

Δευτέρα 9 Αυγούστου Μαρκοπούλειο αμφιθέατρο Κροκεές

Τετάρτη 11 Αυγούστου Καραβά

Δευτέρα 16 Αυγούστου Αφυσσού

Τετάρτη 18 Αυγούστου Γεωργίτσι

Σάββατο 21 Αυγούστου Σκούρα

Ώρα έναρξης: 21:30

Λίγα λόγια για το έργο

Δυο συγγενείς εξ αγχιστείας, ο Φώντας και ο Κόλλιας, κάθονται ένα καλοκαιρινό Κυριακάτικο απομεσήμερο στην αυλή του σπιτιού τους στο Θησείο, να παίξουν μια παρτίδα τάβλι. Ο Φώντας, που είναι γαμπρός του Κόλλια, είναι ο τύπος του “αεριτζή”, που επειδή θέλει να πετύχει γρήγορα και εύκολα “την καλή”, προσπαθεί πάντα να “στήσει” δουλειές, ενώ τα προς το ζην τα κερδίζει από τα χρήματα των στοιχημάτων που κερδίζει παίζοντας σχεδόν όλη μέρα τάβλι. Ο Κόλλιας από την άλλη, είναι λαχειοπώλης που παντρεύτηκε την αδερφή του Φώντα, την Καλλιόπη, ενώ γράφει τα απομνημονεύματά του από την περίοδο της Κατοχής και της

Αντίστασης, που ελπίζει, όταν θα βρει τα χρήματα, να καταφέρει να τα εκδώσει. Κατά την διάρκεια του έργου, ο Φώντας αναλώνεται στην προσπάθεια να πείσει τον Κόλλια να συμμετάσχει στο τελευταίο “μεγάλο σχέδιο” που έχει σκεφτεί. Συγκεκριμένα, σκέφτεται ότι αν ναυλώσει ένα καράβι και πάει στην Μπιάφρα, που είναι γεμάτη πεινασμένους μαύρους, θα καταφέρει να τους προσελκύσει, να τους μεταφέρει στην Ελλάδα και να τους μισθώνει σε κτήματα προκειμένου να δουλεύουν στα χωράφια. Εκείνο που του χρειάζεται μόνο είναι το αρχικό κεφάλαιο να ναυλώσει το καράβι, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήρε, ανέρχεται στο ποσόν των 50.000 δραχμών. Αλλά και γι’ αυτό έχει σκεφτεί την πιο “εύκολη και γρήγορη λύση”: με δόλωμα την αδερφή του και γυναίκα του Κόλλια, Καλλιόπη, την οποία θα στείλει να δουλέψει και να ξελογιάσει έναν τυφλό, γέρο, πλούσιο και μόνο του, γνωστό τους και θα εξαναγκάσει τον κ. Συμεωνίδη να δώσει το αναγκαίο κεφάλαιο.

Κατά την διάρκεια του έργου, ο Φώντας ξετυλίγει το σχέδιο προσπαθώντας να πείσει τον πολύ διστακτικό γαμπρό του. Ο Κόλλιας που ήταν συμμέτοχος και σε προηγούμενες τέτοιες “δουλειές” αρνείται να συμμετάσχει αυτή τη φορά – πολύ δε περισσότερο που ο κουνιάδος του, του ζητάει τώρα να επιτρέψει και την “εκπόρνευση” της γυναίκας του. Κατά την διάρκεια της κουβέντας θυμώνουν, κοροϊδεύουν, βρίζουν, απειλούν ο ένας τον άλλο, -καθώς βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν την πραγματική γνώμη που έχει ο ένας για τον άλλο- αλλά στο τέλος, -και αφού ο Φώντας με επιδεξιότητα πατάει πάνω στο αδύνατο σημείο του Κόλλια, τα χρήματα για την έκδοση του βιβλίου του – φιλιώνουν, ο Κόλλιας συμφωνεί.

Παίζουν (με σειρά εμφανίσεως)

Φώντας: Αποστόλης Ζησόπουλος

Κόλιας: Παναγιώτης Κουντάνης

Έκτακτη συμμετοχή : Παναγιώτης Μορφογένης

Συντελεστές Παράστασης

Σκηνοθεσία

Κώστας Λαός

Σκηνικά

Zέτα Πανταζή

Ενδυματολόγος

Μαριέττα Μαρούδα Κοντονή

Χορογραφία

Μαριάντζελα Βαρυμπομπιώτη- Παναγιώτης Γιαννουλέας

Κατασκευή σκηνικών

Μέλη της Ε.Θ.Ο.Λ.

Μουσική επιμέλεια

Χρήστος Ασλιχανίδης

Επιμέλεια φωτισμού

Χρήστος Ασλιχανίδης

Επιμέλεια αφίσας

The ufo attack – Χαλουλάκος τυπογραφική

Επιμέλεια προγράμματος

Rassias Design