Ερώτηση Κρητικού για τους εποχικούς εργάτες γης

Σημαντικές οι ελλείψεις στο προσωπικό και στη Λακωνία

Τη Δευτέρα 6ης Νοεμβρίου 2023, ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Δ. Κρητικός έθεσε στη Βουλή το ζήτημα της μετάκλησης εποχιακών εργατών γης, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη.

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής Νεοκλής Κρητικός έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι ελλείψεις εργατών γης τόσο στη Λακωνία, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι σημαντικές. Αγρότες και παραγωγοί ανησυχούν πολύ διότι δεν μπορούν να καλύψουν τις εργατικές ανάγκες στην παραγωγή και τη συγκομιδή. Η άμεση επίλυση του προβλήματος είναι αναγκαία ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος είτε να μην καλλιεργηθούν μεγάλες εκτάσεις, είτε να μη συγκομιστεί σημαντικός όγκος αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Κρητικός έκλεισε την πρώτη τοποθέτησή του θέτοντας ευθέως τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό: Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που προγραμματίζει η Κυβέρνηση; Πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη, άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτημάτων μετάκλησης εποχιακών εργατών γης;

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ευχαρίστησε τον κο. Κρητικό για την ερώτησή του, και έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προηγηθεί σειρά επαφών και επικοινωνιών μεταξύ τους. Ο κ. Καιρίδης αναγνώρισε πως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αφού αυτό το πρόβλημα αντανακλά στην αγροτική παραγωγή, στο ΑΕΠ, και συνολικά στην οικονομική ευημερία του τόπου. Ο Υπουργός έκανε επίσης αναφορά στον κατακερματισμό του συστήματος, αφού οι αρμοδιότητες ανήκουν σε πολλούς εμπλεκόμενους, και συγκεκριμένα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα προξενεία, τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και άλλες υπηρεσίες. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ένα σύστημα δυσλειτουργικό, υποστελεχωμένο, κατακερματισμένο, και συχνά ασυντόνιστο.

Στη δευτερολογία του, ο Βουλευτής Νεοκλής Κρητικός άδραξε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει και πάλι πως η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα είναι τεράστια, και γι’ αυτόν τον λόγο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που απασχολεί και τον αγροτικό κλάδο, τόσο στη Λακωνία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Επανειλημμένα πλήθος αγροτικών φορέων έχουν αποστείλει αιτήματα για τη διευθέτηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τις διαδικασίες εξεύρεσης εργατικού προσωπικού από οποιαδήποτε πηγή είναι εφικτό αυτό να συμβεί. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα οι αγροτικοί σύλλογοι από όλη την επικράτεια έχουν ενώσει τις φωνές τους, ώστε να καταφέρουν να ικανοποιηθεί το εύλογο και δίκαιο αίτημά τους. Οι αγρότες σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν περιέλθει σε ένα τέλμα, σε ένα πραγματικό αδιέξοδο. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι παθογένειες, τόσο της ισχύουσας νομοθεσίας, όσο και της διοικητικής πρακτικής που εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες. Μάλιστα οι λύσεις αυτές πρέπει να έρθουν άμεσα ή έστω το συντομότερο δυνατό, μέσα σε ένα ορισμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες και να κινήσουν με τη σειρά τους τις κατάλληλες διαδικασίες.

Ενδεικτικά, ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται: Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στις ελληνικές πρεσβείες πολλές φορές απορρίπτονται αναίτια. Οι διαδικασίες στα κατά τόπους τμήματα αδειών διαμονής είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, αλλά και άλλες διαδικασίες ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών είναι δαιδαλώδεις και δημιουργούν σημαντικά προσκόμματα σε ανθρώπους, που σε τελική ανάλυση αυτό που θέλουν είναι να εργαστούν, να παράγουν και να ενισχύσουν τελικά την εθνική αγροτική οικονομία.

Ο κ. Κρητικός έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την αγωνία του για την άμεση και θετική ανταπόκριση, τόσο του ίδιου του Υπουργού, όσο και συνολικά της Κυβέρνησης, ώστε να βρεθούν λύσεις. Μάλιστα, τα τελευταία λόγια της ομιλίας του ήταν τα εξής:

«Σας παρακαλώ, λοιπόν, θερμά, τόσο εσάς προσωπικά, όσο και συνολικά την Κυβέρνηση να υπάρξει η ανταπόκριση που όλοι περιμένουμε με όποιον τρόπο κρίνετε εσείς καλύτερο, αλλά σε κάθε περίπτωση άμεσα και αποτελεσματικά γιατί οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου προβλήματος στην ελληνική αγροτική οικονομία είναι ήδη ορατές και δυστυχώς συνεχώς εντείνονται.»

Στη δική του δευτερολογία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ευχαρίστησε το Βουλευτή Νεοκλή Κρητικό για το γεγονός ότι θέτει το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση. Ο κ. Υπουργός τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με τη στελέχωση των ΔΑΜ, των προξενείων, αλλά και άλλων υπηρεσιών. Καταληκτικά, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση είναι απολύτως απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται, ως μια προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας, η λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις επιλογές της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει και ο αγροτικός τομέας να αναπνεύσει από αυτήν την κατάσταση. Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας του ο Υπουργός ανήγγειλε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα αναληφθούν μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, για να μην αντιμετωπίσει κανείς ξανά όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα στο 2023.

Εκ του Πολιτικού Γραφείου