Ερώτηση Κρητικού για την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων

Από τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη κατέθεσε την Παρασκευή 11 Αυγούστου ο Νεοκλής Κρητικός, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων από τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις, το οποίο άπτεται ακόμη και της βιωσιμότητάς τους και αφορά στο πρακτικό σκέλος της διαβίβασης των λιανικών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ). Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 174 του Ν.4972/2022, προβλέπουν επιβολή προστίμων για τις επιχειρήσεις, που δεν προβαίνουν στη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.

Ένα ζήτημα που απασχολεί, φυσικά και Λάκωνες επιχειρηματίες, οι οποίοι και εξέφρασαν στον κο Κρητικό την ανησυχία και αγωνία τους. Ο κ. βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση, εστιάζοντας στο αν προτίθεται η ΑΑΔΕ να ελαστικοποιήσει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε τα προβλήματα, που μπορεί να οφείλονται σε τεχνικής φύσεως ζητήματα -όπως βλάβη στο internet, βλάβη στο router, διακοπές ρεύματος, υπερφόρτωση της εφαρμογής e-send της ΑΑΔΕ- να μη συνιστούν αφορμή οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις ή ακόμη και να αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Εκ του Πολιτικού Γραφείου