Ερώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή για τις καταστροφές στο Δήμο Ευρώτα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη

– Εσωτερικών, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση

Θέμα: «Καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από την έντονη χαλαζόπτωση στο Δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας»

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν ανελέητα για άλλη μια φορά το νομό Λακωνίας και ειδικότερα περιοχές του Δήμου Ευρώτα, πλούσιες σε παραγωγή εσπεριδοειδών, όπως η Σκάλα, το Έλος, το Αστέρι, το Βλαχιώτη, το Περιστέρι, το Φιλίσι, η Μυρτιά, η Γράμμουσα, ο Λεήμονας, ο Βρονταμάς, το Γεράκι, η Στεφανιά. Οι δυνατές βροχές και η έντονη χαλαζόπτωση του Σαββάτου 12/1/2019 άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές σε πορτοκαλιές και μανταρινιές αλλά και σε ελαιόδεντρα. Καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, ο ποταμός Ευρώτας «φούσκωσε» ενώ σημειώθηκαν ζημιές και σε οικίες. Οι παραγωγοί της περιοχής, μέσα σε λίγη ώρα, είδαν τους κόπους και τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται μαζί με τη σοδειά τους. Μεγάλο ποσοστό του καρπού αποκολλήθηκε από τα δέντρα ενώ το μέρος της σοδειάς που άντεξε τη θεομηνία «σημαδεύτηκε» ανεξίτηλα από το χαλάζι, καθιστώντας την απώλεια της παραγωγής σχεδόν ολοκληρωτική. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος, σε συνδυασμό με ανθρώπινες ενέργειες και παραλείψεις, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια. Έτσι, κύματα καύσωνα, πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες, κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο προκαλώντας μεγάλες και ποικίλες καταστροφές.

Στην παρούσα φάση, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες. Συμπληρωματικά, είναι ουσιώδες να καταβληθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες μια προκαταβολή (π.χ. 5 ευρώ ανά δέντρο), έναντι αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες τους.

Μια σειρά άλλων ενεργειών από την πλευρά της πολιτείας κρίνονται επίσης απαραίτητες, όπως:

1. Να κηρυχθεί ο Δήμος Ευρώτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

3. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στο Δήμο για την αντιμετώπιση των ζημιών σε υποδομές.

4. Να πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμός του ποταμού Ευρώτα.

6. Να απαλλαγούν οι πληγέντες παραγωγοί από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο και τις Τράπεζες εωσότου δοθούν οι αποζημιώσεις.

7. Να «παγώσουν» κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μικρομεσαίων αγροτών.

8. Να ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ σε προσωπικό, πολιτικές και διαδικασίες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν και που τείνουν να γίνουν καθεστώς τα τελευταία χρόνια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση, στην οποία περιήλθαν οι αγροτοπαραγωγοί στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ευρώτα;

2. Προτίθενται να υιοθετήσουν τις προαναφερόμενες προτάσεις;

3. Είναι στα σχέδιά τους η ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου και μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ