Εργασίες στην παλιά ΕΟ Καλαμάτας – Σπάρτης

Προχωρά η αποκατάσταση του δρόμου στον Ταΰγετο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασης της σοβαρής κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, πάνω από την Αρτεμισία, προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, που υλοποιείται με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εκτίμηση είναι ότι ότι μέχρι αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί.

Λόγω του έργου η κυκλοφορία προς και από το “Τουριστικό” Ταϋγέτου και την Σπάρτη έχει διακοπεί από τον εθνικό δρόμο και διεξάγεται από Καρβέλι και Λαδά.

“Είναι ένα σοβαρό έργο σε 3 θέσεις και έχει γίνει περίπου το 70%”, μας ενημέρωσε ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας.

Παρατήρησε πως “σε αυτό το έργο εξαντλείται η γνώση των γεωτεχνικών” και διευκρίνισε ότι “είναι συνδυασμός σειρών μικροπασσάλων βάθους 11 μέτρων, αγκυρώσεων βάθους 20 μέτρων και οπλισμένου επιχώματος με γεωπλέγματα. Βρισκόμαστε στην τελική μόρφωση του οδοστρώματος της οδού σε μέσο ύψος 1 μέτρου για να ακολουθήσουν οι ασφαλτοστρώσεις. Τα 3 σημεία είναι στην ίδια μισγάγκεια (γραμμή συνάντησης ορεινών όγκων, στην οποία ρέει το νερό, στο βαθύτερο σημείο της κοίτης), το ένα κάτω από το άλλο”.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, εκτιμάται ότι το έργο μέχρι αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ πρόβλημα της κατολίσθησης οφείλεται στη σύσταση του υπεδάφους που είναι αργιλώδες και ευαίσθητο στις καθιζήσεις, στη μεγάλη υδροφορία του υπεδάφους και στη διευθέτηση των επιφανειακών υδάτων.

Μετά το έργο πρέπει να υπάρχει μηχάνημα που θα καθαρίζει τις τάφρους απορροής των επιφανειακών υδάτων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα κατολισθήσεων.

Τέλος, να αναφερθεί ότι στον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, κοντά στην ταβέρνα “Κούπιτσα”, έχει δημιουργηθεί ένα ακόμα πρόβλημα με κατακρήμνιση του πρανούς 20 μέτρα ύψος.  “Το έχουμε σημάνει και θα το κοιτάξουμε”, ανέφερε ο κ. Γιαννακέας.

Γιάννης Σινάπης | Ελευθερία