Επιτέλους στα λευκά ο Ταΰγετος

Έφτασε Γενάρης για να δούμε "άσπρη μέρα"

Ο φετινός χειμώνας από πλευράς καιρικών φαινομένων δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

Παρά την εκτεταμένη χιονοκάλυψη που παρατηρήθηκε στο Βόρειο Ημισφαίριο και στην Ευρώπη ειδικότερα στα τέλη Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022, πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το χιόνι καλύπτει μόνο υψηλές κορυφές βουνών, τη Σκανδιναβία και το ευρωπαϊκό μέρος της Ρωσίας. Στα Βαλκάνια και στη χώρα μας καταγράφεται η μικρότερη έκταση χιονοκάλυψης τουλάχιστον από το 2004 για τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες δορυφορικές μετρήσεις.

Οι γιορτινές μέρες πέρασαν με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ο καιρός, όμως, δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το ημερολόγιο, κάθε άλλο μάλιστα.

11 Ιανουαρίου 2023 γράφει το ημερολόγιο και σήμερα επιτέλους είδαμε χιονισμένο τον Ταύγετο μετά την αλλαγή του καιρού εδώ και κάποιες ώρες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το επόμενο διάστημα θα βιώσουμε πραγματικό χειμώνα.

Το πρώτο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών αναμένεται στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου. Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τη θάλασσα της Αδριατικής θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας και έτσι στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένεται κακοκαιρία με αρκετές βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.