Επιστολή Νεοκλή Κρητικού προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ιερό καθήκον η προώθηση του αιτήματος για τη μανιάτικη ενδυμασία

Εξοχότατη κα Πρόεδρε της Ελληνική Δημοκρατίας,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για την παρουσία σας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα στη Αρεόπολη, στις 17 Μαρτίου 1821. Με την παρουσία σας τιμήσατε όλους τους Λάκωνες και ιδιαίτερα τους Μανιάτες. Όπως η ίδια δηλώσατε, παραβρεθήκατε στην Αρεόπολη για να τιμήσετε «το πνεύμα της αδούλωτης Μάνης, που δεν πατήθηκε ποτέ από τον Τούρκο αλλά φλογίστηκε από τη σπίθα του μεγάλου ξεσηκωμού. Κεντώντας στη σημαία της την επιταγή ή ταν ή επί τας -αδιάσειστη απόδειξη της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού σ’ αυτόν τον τόπο- προσφέρθηκε σύσσωμη στον υπέρτατο σκοπό. 

Η οφειλή μας στους γενναίους, άντρες και γυναίκες, που ορκίστηκαν να δώσουν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους υπέρ πίστεως και πατρίδος, είναι μεγάλη. Το παράδειγμά τους συνεγείρει το εθνικό μας φρόνημα και μετουσιώνεται σε ευθύνη για το παρόν και το μέλλον μας»

Την παρακαταθήκη αυτή των προγόνων μας όχι μόνο ως Λάκαινες και Λάκωνες, άλλα και ως Ελληνίδες και Έλληνες, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να κάνουμε γνωστό σε όλους, ότι η Μάνη είναι ένας τόπος υπερήφανος, γενναίος γεμάτος πίστη που πολέμησε με θάρρος και αυτοθυσία, οδηγώντας όλους τους Έλληνες στην Ελευθερία.

Με το σύνθημα Νίκη ή Θάνατος να ηχεί δυνατά, όπως το χτύπημα του τσαρουχιού των Ευζώνων μας, τιμάμε τους προγόνους μας με υπερηφάνεια.

Θα ήθελα να σας κάνω γνωστό και να ζητήσω, να δείτε με θετική ματιά, το αίτημα των Λακώνων και των Μανιατών, ώστε η Μανιάτικη ενδυμασία να συμπεριληφθεί στις στολές των Ευζώνων μας και να κοσμεί εκτός των άλλων, την 17 η Μαρτίου, επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα στην Αρεόπολη, με τη συμμετοχή αντίστοιχου αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, ενδεδυμένο και με τη Μανιάτικη  ενδυμασία, κάθε χρόνο κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και τη φρουρά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την ίδια ημερομηνία.

Η Προεδρική Φρουρά είναι ένα σύμβολο, όπως είναι η σημαία.

Και τα σύμβολα και πρέπει να φαίνονται αλλά και να δίνουν τα αντίστοιχα μηνύματα σε όλους, όταν και όποτε έρχονται στην επικαιρότητα.

Η Προεδρεία της Δημοκρατίας, έχει συμπεριλάβει στις ενδυμασίες της φρουράς, για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, τοπικές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος που έχουν συμβάλει σε εθνικούς αγώνες (την στολή των Μακεδονομάχων, της Κρήτης, της Θράκης και του Πόντου).

Προτείνουμε να ισχύσει κάτι ανάλογο και για την τιμημένη ενδυμασία της Μάνης, ως τιμή και αναγνώρισή της στον Αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες για την Ελευθερία της πατρίδας μας.

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Διατελώ μετά τιμής

Νεοκλης Δ. Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας

Νέα Δημοκρατία