Επέτειος Πολυτεχνείου: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ επεκτείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικές λεωφόρους. Τροποποιήσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Στις 4.30 ακριβώς ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Οι κλούβες της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Ο κύριος όγκος της πορείας βαδίζει ήδη, πάντα σε ήρεμο κλίμα, προς την αμερικανική πρεσβεία. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την πρεσβεία. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Με κεντρικό σύνθημα “Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό” οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Οι εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι όπου και έκλεισαν οι πύλες του πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.

Σε νέα ένταση φοιτητές δεν επέτρεψαν την είσοδο στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και στον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Όπως τόνισαν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, “Αβέρωφ” βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.