Επένδυση 1.2 εκ. € από την οικογένεια του τραπεζίτη Σάλλα στην Αρκαδία

Αφορά στην ίδρυση μονάδας οινοποιείου που θα παράγει αφρώδεις οίνους

Νέα επένδυση της τάξης των 1,26 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Κτήμα Semeli, συμφερόντων της οικογενείας του γνωστού τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

Η επένδυση αυτή αφορά στην ίδρυση μονάδας οινοποιείου που θα παράγει αφρώδεις οίνους από νωπά σταφύλια στη θέση Αμπελώνας στον Παλιόπυργο, στην ευρύτερη περιοχή του Ζευγολατιού Αρκαδίας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Από τις επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, τα 347,42 χιλ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα 64,44 για έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ τα 850,54 χιλ. ευρώ αφορούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τεχνικές (ειδικές εγκαταστάσεις).

Από το σύνολο της επένδυσης, πάνω από τα μισά (694,32 χιλ. ευρώ) αφορούν σε επιχορήγηση, τα 189,36 χιλ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια, ενώ τα 378,72 χιλ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.

Μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, η δυναμικότητα της νέας μονάδας θα είναι 310.000 λίτρα οίνου.

Η εγκατάσταση στο Κούτσι

Η κύρια εγκατάσταση της εταιρείας «Σεμέλη Αγροτική Οινοποιητική», η οποία λειτουργεί από το 2003, είναι το οινοποιείο στο Κούτσι Νεμέας, 4.000 τ.μ., με κύριο εξοπλισμό:

  • 119 δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι από 500 έως 30.000 λίτρα
  • 520 δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων
  • 4 πιεστήρια
  • 2 εκραγιστήρες
  • 1 εμφιαλωτική μηχανή του ιταλικού οίκου GAI
  • φίλτρα, αντλίες μεταφοράς οίνου και περονοφόρα οχήματα

Σουίτες και ξενώνες

Σημειώνεται ακόμα ότι στην καρδιά του οινοποιείου και του Κτήματος Semeli υπάρχουν δέκα πολυτελείς σουίτες και ξενώνες προσφέροντας φιλοξενίας στους οινόφιλους επισκέπτες.

Οι επόμενοι στόχοι εκτός Ελλάδας

Σήμερα, σχεδόν το 20% των εσόδων του Κτήματος Semeli προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά), τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά η εταιρεία εξάγει σε 26 χώρες, ενώ οι επόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν την είσοδο στη Ρωσία και την περαιτέρω επέκταση στην Κίνα.

Επανακτά το χαμένο έδαφος

Αναφορικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, μετά τη μεγάλη υποχώρηση που υπέστησαν το 2020 λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2021 έκλεισε με σημαντική άνοδο, ενώ ακόμα υψηλότερα έχει μπει ο πήχης για την τρέχουσα χρονιά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, ενώ το 2020 υποχώρησαν στα μισά της προ-πανδημικής χρονιάς (2,05 εκατ. από 4,268 εκατ. ευρώ το 2019), το 2021 εκτιμάται ότι έκλεισε με τζίρο πέριξ των 3,5 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις της διοίκησης για φέτος να κάνουν λόγο για προσέγγιση των 5 εκατ. ευρώ.

https://www.imerisia.gr