Επανέρχεται ο Δαβάκης για το ΚΕΕΜ

Σχετικά με τις επιπτώσεις της αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που στεγάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ), ο βουλευτής Λακωνίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, επανερχόμενος δήλωσε:
Με απόφαση του κ. υπουργού Εθνικής Άμυνας, προέδρου των ΑΝΕΛ και πιστού συνοδοιπόρου του ΣΥΡΙΖΑ, από τον προσεχή Μάρτιο το ΚΕΕΜ Σπάρτης θα πάψει να λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), παρά τη μακρά θεσμική μνήμη, τις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, το έμπειρο προσωπικό και όλα εκείνα που εξασφάλιζαν για πενήντα και πλέον έτη την ομαλή ένταξη των νεοσυλλέκτων στις τάξεις του Στρατού Ξηράς. Ίδια τύχη προδιαγράφεται και για τα ΚΕΝ της Καλαμάτας, της Τρίπολης και του Ναυπλίου.
Πρακτικά, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι πολλές εκατοντάδες νέων, προς κατάταξη πολιτών από την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα που μέχρι σήμερα προσέρχονταν στο ΚΕΕΜ για να παρουσιαστούν και να λάβουν βασική εκπαίδευση διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων θα κατευθύνονται πλέον σε σημεία κατάταξης στην Αυλώνα, τη Β. Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και από εκεί θα προωθούνται στις μονάδες παραμεθορίου για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αναμενόμενη αναστολή της λειτουργίας του ΚΕΕΜ ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τη Λακωνία, όπως άλλωστε περιγράφεται και σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις όποιες φωνές προσπαθούν εδώ και λίγες μέρες να εξωραΐσουν την κατάσταση, υποστηρίζοντας την κυβερνητική απόφαση. Το κόστος για την τοπική κοινωνία ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι οι αλλαγές αυτές, έτσι όπως προδιαγράφονται μέχρι στιγμής, θα επιβαρύνουν και τις μονάδες παραμεθορίου, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμες να διεκπεραιώσουν το ευαίσθητο έργο της ένταξης των νεοσυλλέκτων στη στρατιωτική καθημερινότητα.
Όσον αφορά τη διατήρηση στο ΚΕΕΜ των Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης, αυτά παραμένουν για τις ειδικότητες των μαγείρων, των αρτοποιών και των οδηγών, όχι γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενδιαφέρεται να μην πληγεί η τοπική κοινωνία της Λακωνίας, αλλά γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς επειδή το ΚΕΕΜ είναι το μοναδικό στρατόπεδο στην επικράτεια που διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, όπως πίστες εκπαίδευσης οδηγών βαρέων οχημάτων, φούρνους και μαγειρεία, για την εκπαίδευση των οπλιτών στις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει την πλήρη αδιαφορία της για τη Λακωνία. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χωρίς ακόμη να έχουμε δει ούτε ψήγμα αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για τον τόπο μας εκ μέρους της.
Για τους ανωτέρω λόγους, κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Καμμένο, με την οποία τον καλώ να προσέλθει στη Βουλή ειδικά για το θέμα αυτό. Περιμένω από τον κ. υπουργό να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατόν.