Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόφαση Λιγνάδη: Προσοχή στην εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια

Ανακοίνωση αναφορικά με το πλήθος αντιδράσεων για την αναστέλλουσα δύναμη έως την έφεση της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, που καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για βιασμό κατά συρροή από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με τη ρήση του Αμερικανού φιλοσόφου Τζον Ρωλς «το τι είναι δίκαιο και τι άδικο είναι συνήθως αντικείμενο διαφωνίας σε μία κοινωνία», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις “μάγισσες” της κάθε εποχής.

» Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι “ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ” των τηλε-δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που “εκδίδονται” με φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

» Μόνη σταθερή εγγύηση προστασίας έναντι των άνω φαινομένων αποτελεί το Κράτος Δικαίου και οι θεσμοί του, μεταξύ αυτών δε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία εκδίδει τις αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, που αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όπως επιτάσσουν οι θεμελιώδεις αρχές της Δίκαιης Δίκης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».