Εντοπισμός και διάσωση 36 ατόμων δυτικά του Ταίναρου

Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Καλαμάτας

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Ακρωτηρίου Ταίναρου.

Άμεσα στην περιοχή δεσμεύτηκε ένα (01) παραπλέον Φ/Γ πλοίο, ενώ έσπευσε και ένα (01) Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ..

Το Φ/Γ πλοίο σημαίας Ιταλίας, εντόπισε το εν λόγω Ι/Φ σκάφος και προέβη στην περισυλλογή συνολικά τριάντα έξι (36) αλλοδαπών (19 άνδρες, 04 γυναίκες, 09 ανήλικα αγόρια και 04 ανήλικα κορίτσια), παρουσία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο του λιμένα Καλαμάτας και αποβιβάστηκαν στον λιμένα με την Ε/Γ-Λάντζα “ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ” Ν.Κ. 301, συνοδεία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όλοι καλά στην υγεία τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 36 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά Άκρου Ταίναρου την 14.10.2023, γνωρίζεται ότι συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 52 και 46 ετών, ως οι διακινητές των υπόλοιπων διασωθέντων αλλοδαπών, για παράβαση του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του Ν. 4251/2014 “Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών”, καθώς και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση ζωής σε κίνδυνο”.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.