Ένταξη όλων των επιλαχόντων στους Νέους Αγρότες

Την ένταξη όλων των επιλαχόντων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας, στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, ανακοίνωσε από το βήμα του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το ίδιο προανήγγειλε λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας ότι αναμένεται η έγκριση πρόσθετων πόρων, για το μέτρο των νέων αγροτών, ώστε να φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ και να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες της 1ης πρόσκλησης και οι υποψήφιοι της 2ης -συνολικά δηλαδή, όπως εκτιμάται, γύρω στα 16.000 νέα άτομα-μέσω τροποποίησης του ΠΑΑ 2014-20, που προωθείται για έγκριση στην Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το μέτρο.

Στόχος να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τους όρους και που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.000 νέους. Στόχος να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τους όρους και που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.000 νέους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, χωρίς πάντως να δώσει καμία πρόσθετη λεπτομέρεια για το πώς, για άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, που έχουν λαμβάνειν 6,2 εκατ. ευρώ, για τη σοδειά του 2017, αλλά και για τη στήριξή τους προκειμένου να καλλιεργήσουν και τη φετινή σεζόν, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, που, όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη με στρατηγικό επενδυτή για την ΕΒΖ ΑΕ, ο οποίος θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στο θέμα των επιλαχόντων για το μέτρο των Νέων Αγροτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μελετήσαμε και είδαμε ότι μας βγαίνει. Οπότε προχωράμε στην ένταξη στο μέτρο του συνόλου των επιλαχόντων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2.300 που έχουν, ήδη, ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200 επιλαχόντες νέοι αγρότες.

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπερδέσμευση ποσού 8,5 εκατ. ευρώ και την εξέταση των ενστάσεων που έγιναν, ενέκρινε, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαρτίου, την ένταξη στο πρόγραμμα άλλων 467 νέων αγροτών, που σημαίνει πως πλέον παραμένουν σε καθεστώς επιλαχόντων 691 άτομα και απαιτούνται άλλα σχεδόν 12,5 εκατ. ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί και το δικό τους αίτημα.

Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, η βάση στην περιφέρεια, αναφορικά με την εισαγωγή στο πρόγραμμα, διαμορφώνεται στο 53,3%.

Λιάμης Λεωνίδας