Ενοποιούνται Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου;

Σε πορεία έκδοσης οριστικών συμπερασμάτων οδηγεί ο διάλογος για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός μεγάλου συγκροτήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θετικός ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θ. Κατσής, αλλά και το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Η στρατηγική, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με τα βήματα ενοποίησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ, ώστε να υπάρξει ένα μεγάλο συγκρότημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας, αποτέλεσε το σημαντικότερο θέμα της συνάντησης που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θανάση Κατσή.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών και εμπεριέχονταν στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας επισημοποιεί τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί από το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες μιλούσαν για έναν άτυπο διάλογο των δύο Ιδρυμάτων με απώτερο στόχο την ενοποίησή τους.
Η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, επίσης, δείχνει ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι θετικό στην ενοποίηση με το ΤΕΙ, δεδομένου ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ζήτημα το έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι και παράγοντες του ΤΕΙ Πελοποννήσου το προηγούμενο διάστημα είχαν επιβεβαιώσει το διάλογο που εξελίσσεται ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν ταχθεί υπέρ μιας εξέλιξης που θα οδηγούσε στην ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος για την ενοποίηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει ανοίξει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς αποτελεί μια από τις κεντρικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας για την αναδιοργάνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Χορήγηση διδακτορικών
Την ίδια στιγμή, η σύνοδος προέδρων ΤΕΙ ζητεί από τον κ. Γαβρόγλου την άμεση υπογραφή και δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να χορηγούν διδακτορικά, όπως τα πανεπιστήμια.
Όπως σημειώνει σε επιστολή της «στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων ΤΕΙ (21.02.2018), ο σύμβουλός του υπουργού Π. Κυπριανός κατέθεσε το σχετικό πόρισμα.

Έκτοτε, έχει παρέλθει διάστημα πλέον των δύο μηνών, χωρίς να έχει υπάρξει η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση είναι αναιτιολόγητη, αφού με τον τρόπο αυτό καταστρατηγούνται οι διακηρυγμένες θέσεις του υπουργείου για την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής ταυτότητας των ΤΕΙ και την ισότιμη συμμετοχή τους στον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας».

Θάρρος