«Ενιαία φωνή για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης»

Ανακοίνωση βουλευτή Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικού

Η πρωτοβουλία για κοινή στάση σχετικά με το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης είναι απόλυτα θετική, αλλά και επιβεβλημένη. Παρόλες τις ενέργειες όλων μας, εμού και των συναδέλφων μου βουλευτών, του κ. Δαβάκη και του κ.Αραχωβίτη, του κ.Δούκα, αλλά και του κ.Νίκα, εν τούτοις φαίνεται ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη στην προώθηση και περάτωση της διαδικασίας αποκατάστασης του Ιστορικού αυτού κτιρίου της πόλεως της Σπάρτης, το οποίο αποτελεί και θα αποτελέσει ένα ακόμη τοπόσημο.

Παλαιότερα με αφορμή την ερώτηση που είχα καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχα τιτλοφορήσει το δελτίο τύπου, το οποίο στείλει στις ενημερωτικές ιστοσελίδες της Λακωνίας με το: «Δε μας τιμά η εικόνα εγκατάλειψης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου».

Η εικόνα αυτή συνεχίζει να μη μας τιμά ακόμη.

Τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με την αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι τα ακόλουθα:

Η σύσταση του Τεχνικού Συμβουλίου και η γνωμοδότηση του για τα ποσοστά επικαιροποίησης, προς το οποίο έχει υποβληθεί σχετική εισήγηση.
Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου, η προκήρυξη του Διαγωνισμού ανάδειξης μελετητικού σχήματος.
Έπειτα η υποβολή της επικαιροποιημένης μελέτης προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος και ακολούθως έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εν συνεχεία, η εκ νέου υποβολή του φακέλου για την έκδοση Άδειας Δόμησης στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σπάρτης
Μετά την έκδοση της Άδειας, η δημοπράτηση για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου από το Τεχνικό Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου.

Όπως είναι κατανοητό, τα βήματα είναι συγκεκριμένα.

Ο δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνσης των ΓΑΚ (Γενικών Αρχείων του Κράτους) Λακωνίας περιμένουν πρακτικά τη σύνθεση και σύγκλιση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την επικαιροποίηση της μελέτης.

Είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα ξεκλειδώσει την όλη διαδικασία.

Θεωρώ πολύ σημαντική τη συνάντηση στο Παλαιό Δημαρχείο, καθώς θα καταστεί σαφές στην Κεντρική Διοίκηση ότι οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες πρέπει να ξεπεραστούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Προχωράμε!