Ένας ακόμα δύσκολος χειμώνας για την ελληνική κοινωνία

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Όσα συμβαίνουν στο χώρο της υγείας τις τελευταίες ημέρες προοιωνίζονται έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα για την ελληνική κοινωνία.

1. Η συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια οριοθέτησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Κικίλιας με τις δηλώσεις του όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης με τις πράξεις του δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις αναστολές εργασίας των υγειονομικών και προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η ιδέα των αναστολών εργασίας έχει διατυπωθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική προεργασία για την λειτουργία των νοσοκομείων από την 1η Σεπτεμβρίου και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καίρια: – Πώς θα λειτουργήσουν τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία, με τους εξαντλημένους από την 18μηνη μάχη με την πανδημία γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς το 15-20% των υγειονομικών, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν και να μην υποκύψουν στον κυβερνητικό εκβιασμό; – Τί θα γίνει με τους χιλιάδες “non covid” αρρώστους που θα ασθενήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και θα διεκδικήσουν το δικαίωμα στην υγεία; – Τί θα γίνει με τους χρόνια πάσχοντες που δεν θα «χωράνε» στα υγειονομικά μοντέλα της πανδημίας;

3. Οι απαντήσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, αλλά και τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου. Ο πρώτος επιστρατεύει όλους τους υγειονομικούς ανακαλώντας άδειες και ρεπό και ο δεύτερος κλείνει τα τακτικά ιατρεία και διακόπτει τα χειρουργεία. Στην ουσία όλο το ΕΣΥ τίθεται και πάλι σε ένα διαρκές καθεστώς συναγερμού, αντίστοιχο με αυτό στην περίοδο της καραντίνας και του lockdown. Μας προετοιμάζουν για κάτι ανάλογο και στην οικονομία;

4. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις, μέσα από τα ρεπορτάζ του Τύπου, πως η κυβέρνηση προτίθεται να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν με συνεργασίες του ιδιωτικού τομέα. Στην ουσία χρησιμοποιεί την πανδημία ως το test drive του κυβερνητικού σχεδίου για ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως το έχει προδιαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ΕΣΥ μπαίνει σε στενωπό. Η ποιότητα της περίθαλψης αλλάζει οριστικά χαρακτήρα κι η κοινωνία παρακολουθεί αμέτοχη την κατάρρευση της μεγαλύτερης κατάκτησης της Μεταπολίτευσης.

5. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά με ένα «απαρτχάιντ» κατά των υγειονομικών, χωρίς να αντιμετωπίζει την πανδημία, χωρίς να ενισχύει το ΕΣΥ με ανθρώπους και υποδομές, αφήνοντας όσους αρρωστήσουν απολύτως στη μοίρα τους.

6. Αυτό είναι το δημόσιο νοσοκομείο στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια ρωσική ρουλέτα.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κορινθίας.