Έναρξη για το κυνήγι – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Νωρίτερα ξεκινά το κυνήγι αγριογούρουνου

Τη νέα ρυθμιστική που αφορά τη κυνηγετική περίοδο 2023-2024 υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σε αυτή αναφέρεται πως το κυνήγι ξεκινάει στις 20 Αυγούστου του 2023, με διάρκεια μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων οδήγησε για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει το κυνήγι του από τις 20 Αυγούστου ημέρα που αρχίζει το κυνήγι, ενώ μέχρι τώρα άρχιζε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στη σχετικά απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024 ενώ δίνονται διευκρινίσεις για το κυνήγι αγριογούρουνων.
Κυνήγι

Παράλληλα απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά.

Στην υπουργική απόφαση παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α)Θηλαστικά, β) Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά., γ) Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια.

Τα τέλη αναφορικά με την έκδοση τοπικής άδειας θήρας διαμορφώνονται στα 10 ευρώ, της περιφερειακής στα 30 ευρώ ενώ της γενικής θήρας στα 60 ευρώ.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες