Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Δόθηκε το "πράσινο φως"

Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech δίνοντας το πράσινο φώς για την υλοποίηση του σχεδιασμού των χωρών μελών της ΕΕ ως προς την έναρξη των εμβολιασμών.

Το δρόμο για την προώθηση του εμβολίου που ανέπτυξαν η εταιρεία Pfizer και ο γερμανικός εταίρος της BioNTech, ανοίγει η έγκρισή του από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος διαβεβαιώνει τις χώρες μέλη και τους πολίτες πως «προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου»

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ.

Από την πλευρά της η η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ότι «Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

Στο θέμα παρενέβη και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».