Ελαιόλαδο: 5,30 στη Μεταμόρφωση, 5,20 στο Βλαχιώτη

Σφάζονται για Ελληνικό ελαιόλαδο οι Ιταλοί, καθώς διαβλέπουν σύντομα έλλειψεις

Σφάζονται για Ελληνικό ελαιόλαδο οι Ιταλοί, καθώς διαβλέπουν σύντομα έλλειψεις, όπως πρώτοι έχουμε προαναγγείλει.

Μια ακόμα μεγάλη συμφωνία έκλεισε ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη το απόγευμα, έδωσε σε μεγάλη Ιταλική εταιρεία 90 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας και οξύτητας 0,22%, δηλαδή ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν στην τιμή των 5,26 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνοντας, όσα γράφαμε πριν δυο μόλις μέρες, για ένα νέο κύκλο ανόδου στις τιμές του ελαιολάδου, που έρχεται (δείτε εδώ). Ο νέος κύκλος ήρθε πολύ νωρίς, με τους Ιταλούς να ψάχνουν εναγωνίως προϊόν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Την συμφωνία επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, κ. Γιάννης Λάγγης, τονίζοντας ότι το ελαιόλαδο αυτό ήταν «ό,τι καλύτερο», έφυγε κατευθείαν για εξαγωγή και αφορά 90 τόνους. Συνολικά ήταν τέσσερις οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο προϊόν. Ήδη ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης έχει δώσει περί τους 200 τόνους φετινό ελαιόλαδο. Η πρώτη συμφωνία, θυμίζουμε, αφορούσε τιμή 5,26 ευρώ το κιλό, η δεύτερη 5,15 ευρώ το κιλό και η τρίτη, η χθεσινή στα 5,26 ευρώ το κιλό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου σε πώληση μιας ποσότητας 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας προχώρησε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν οξύτητας 0,35% και όπως υπογράμμισε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Βαρελάς, το αγόρασε Ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό καθαρά.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο καταγράφεται το ενδιαφέρον για ελαιόλαδο και στην Κρήτη, με την τιμή πλέον μετά την Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, να επανέρχεται σε επίπεδα άνω των 5 ευρώ το κιλό. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζήρου Σητείας, αγοράζει προϊόν με τιμή 5,02 για ελαιόλαδο οξύτητας 0,3%.

Μπίκας Αλέξανδρος / Agrotypos