Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα

Συνελήφθησαν -6- μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -3-

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται και -4- τελωνειακοί υπάλληλοι, που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στην ελληνική επικράτεια, λαθραίων καπνικών προϊόντων, χωρίς τη νόμιμη καταβολή δασμών και φόρων.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν -6- μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -3-, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ψευδή κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και -4- τελωνειακοί υπάλληλοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας.

Η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων, από την ανάλυση των οποίων διακριβώθηκε η επιχειρησιακή δομή καθώς και η διαρκής δράση της, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2023. Τα δε μέλη της δρούσαν σε δύο υποομάδες, με κοινό αρχηγό, με σκοπό την παράνομη εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, ακόμη και υπό την ανοχή τελωνειακών υπαλλήλων.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνεχόμενες πτήσεις από και προς την ελληνική επικράτεια, απευθείας ή με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία, εισάγοντας από την Αίγυπτο λαθραία καπνικά προϊόντα, τα οποία αποθήκευαν στις αποσκευές τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλυσιδωτούς ρόλους και εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα δήλωσης απολεσθέντων αντικειμένων, κατάφερναν να παραδώσουν ανεμπόδιστα και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί τις αποσκευές σε άτομα που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου.
Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης, δρούσαν και υπό την ανοχή των τελωνειακών υπαλλήλων καθώς, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι, σε χώρο αρμοδιότητάς τους, αφού προχώρησαν σε έλεγχο των αποσκευών τους και κατάσχεση μέρους αυτών, τους επέτρεψαν να αποχωρήσουν, χωρίς την προβλεπόμενη δίωξή τους.
Στη συνέχεια, επεδίωκαν την άμεση διοχέτευση στην αγορά των λαθραίων προϊόντων, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές. Προς το σκοπό αυτό, αποθήκευαν τις ποσότητες των λαθραίων προϊόντων σε καταστήματα mini market, ιδιοκτησίας τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πρωινές ώρες της Πέμπτης, 4 Ιουλίου 2024, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν -4- μέλη κατά την άφιξή τους μέσω πτήσης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και -2- ακόμα μέλη, κατά τις επακόλουθες έρευνες σε καταστήματα.
Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποσκευές και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -6.630- πακέτα τσιγάρων και -148- συσκευασίες με συνολικά 37 κιλά καπνικού προϊόντος για ναργιλέ, των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των -36.197,85- ευρώ.
Σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη:
• -1.200- ευρώ,
• -5.265- λιρών Αιγύπτου,
• -306- δολάρια Η.Π.Α. και
• κινητά τηλέφωνα.
Από τα ανωτέρω καταδεικνύεται το μέγεθος του παράνομου κέρδους που αποκόμιζαν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια την εβδομάδα, σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων, επιλέγοντας εισιτήρια Α΄ θέσης, με επιστροφή ακόμη και αυθημερόν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.